Externe

thumbs

Nicholas Burns, desemnat de Joe Biden ambasador la Beijing, are o atitudine dura fata de China

21.10.2021, 01:00 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Organizatiile pentru drepturile omului si Administratia SUA au catalogat drept "genocid" actiunile de reprimare comise de autoritatile chineze in regiunea Xinjiang, insa Beijingul a respins vehement acuzatiile.

Insa, in cursul audierilor in Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA, Nicholas Burns a cerut, conform agentiei Reuters, oprirea "genocidului din Xinjiang" si a abuzurilor din Tibet.

In plus, Nicholas Burns a argumentat ca este corect ca Washingtonul sa accepte politica denumita "o singura China" in problema Taiwanului, dar a subliniat ca Washingtonul trebuie sa respinga actiunile Beijingului de intimidare a Administratiei proindependente din Taipei. "Administratia SUA si Congresul trebuie sa ajute Taiwanul sa mentina o capabilitate suficienta de autoaparare, dupa cum stipuleaza clar Legea relatiilor cu Taiwanul", a argumentat Nicholas Burns.

"Chinezii sunt foarte agresivi, au generat multa opozitie fata de actiunile lor. Si cred ca nu trebuie sa exageram puterea lor sau sa subestimam puterea Statelor Unite", a precizat Burns.

China a trimis sute de avioane militare, la inceputul lunii octombrie, in spatiul aerian al Taiwanului. Administratia de la Beijing considera Taiwanul teritoriu chinez si a avertizat ca ar putea utiliza forta militara pentru mentinerea suveranitatii. Administratia de la Taipei sustine ca Taiwanul este independent si avertizeaza ca isi va apara democratia si libertatile. Presedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea fortelor armate, concentrandu-se pe sisteme mobile de armament. Intr-un articol publicat recent in revista Foreign Affairs, presedintele Tsai Ing-Wen a atras atentia ca o eventuala ocupare a Taiwanului de catre armata chineza ar genera efecte "catastrofale" asupra pacii in Asia.

Japonia si Australia au exprimat preocupari privind amplificarea tensiunilor si au lansat apeluri la dialog intre Beijing si Taipei. Statele Unite au denuntat activitatile militare chineze si au transmis ca mentin angajamentele de aparare a Taiwanului. Statele Unite au relatii neoficiale cu Administratia proindependenta din Taiwan si au aprobat recent vanzarea unor sisteme antiaeriene in valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

Presedintele Joseph Biden a vorbit recent cu omologul sau din China, Xi Jinping, despre criza din Taiwan. "Am vorbit cu Xi Jinping despre Taiwan. Am stabilit ca nu trebuie sa facem nimic altceva in afara de respectarea Acordului", a declarat Joseph Biden. Acordul dintre SUA si China prevede ca Washingtonul poate avea doar relatii informale cu Taiwanul, dar poate asuma si angajamente in materie de aparare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare