Politic-Social

thumbs

Ucigasul din Kongsberg n-a ajuns la inchisoare. Autoritatile norvegiene risca noi controverse, dupa cazul Breivik

27.10.2021, 17:21 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Barbatul de 37 de ani responsabil pentru atacul cu arc si sageti de la Kongsberg, Norvegia , in care au murit cinci persoane, nu intra deocamdata la inchisoare, dar este incredintat serviciilor sociale timp de patru saptamani, dintre care doua in izolare, dupa o evaluare a conditiilor sale. Instanta a decis ca arestarea preventiva sa se petreaca intr-o unitate medicala.

Procurorul facut anuntul inainte de decizia judecatorului: "A fost tratat de serviciile de sanatate joi seara, in urma unei evaluari a starii sale de sanatate", a explicat procurorul Ann Iren Svane Mathiassen. Evaluarea lui a fost incredintata unor experti, doi la numar.

Espen Andersen Brathen - care intre timp si-a recunoscut vina - nu va merge lincelula, ci va ramane sub lupa medicilor. "In primele doua saptamani, barbatul nu va putea primi vizite si nici nu va avea acces la mass-media", a spus procurorul.

Vorbind la postul TV2, Mathiassen a mai precizat ca nu a considerat masacrul ca un atac premeditat. "Nu exista niciun motiv sa credem ca actiunea a fost planificata", a adaugat el.

Si Breivik a avut regim de inchisoare bland

Asa cum s-a intamplat in cazul lui Anders Behring Breivik, supus unui regim de inchisoare deosebit de bland, in ciuda faptului ca a fost condamnat pentru masacrul de la Utoya, decizia procurorului ar putea starni acum controverse si probleme liderului laburist Jonas Gahr care a chemat in echipa doi supravietuitori de la Utoya, Tonje Brenna, 33 de ani, care se ocupa de Educatia publica, si Jan Christian Vestre, 35 de ani, ministrul Comertului si Industriei.

Convertit la islam si cunoscut deja de catre serviciile de securitate din Oslo ca radicalizat, Brathen "a dat semnale, a fost sub observatie anul trecut, apoi a iesit de pe radar", a explicat Ole Bredrup Saeveru, angajat la Politie.

Cu mama daneza si tata norvegian, Brathen primise deja un ordin de restrictie de sase luni, anul trecut, dupa ce a amenintat ca va ucide un membru al familiei.

Brathen a fost condamnat si pentru furt si cumparare de mici cantitati de hasis, in 2012. In cele din urma, potrivit publicatiilor locale, in 2017 a postat un videoclip pe YouTube - acum eliminat - in care si-a anuntat convertirea la islam, auto-intitulandu-se, cu tonuri amenintatoare, "un mesager".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare