Politic-Social

thumbs

Ce au invatat campionii vaccinarii: vaccinul merge catre oameni, niciodata invers

27.10.2021, 19:01 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania are 33% din populatia generala vaccinata. Mult peste media nationala sunt Bucurestiul si Clujul. Judete codase sunt peste tot in tara, dar cel mai rau sta, paradoxal, Suceava, care a avut anul trecut cel mai mare numar de morti.

Cei din judetele fruntase au invatat un lucru esential: ca vaccinul trebuie sa mearga catre oameni, niciodata invers.

"Municipiul Bucuresti in momentul de fata este la aproape 60 la suta rata de acoperire vaccinala, mai exact 59,4%. De asemenea, judetul Cluj are o rata de acoperire vaccinala de 52,3%. Sunt 11% judete care au rata de acoperire vaccinala intre 40% si 50%. Sunt 65% din judete care au rata de acoperire vaccinala intre 30 si 40% si 19% judete care au intre 20 si 30% rata de acoperire vaccinala", a spus presedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghita.

Opt judete au rata de acoperire a vaccinului sub 30 la suta. Cele mai multe sunt din zona Moldovei.

Judetul Suceava, care a cunoscut cea mai grea perioada a pandemiei, aceea in care nimeni nu stia cum sa se comporte cu virusul, anul trecut, este astazi judetul cu cea mai mica rata de vaccinare: doar 24 la suta din populatie este vaccinata. Foarte multe persoane au fost infectate anul trecut. Speriate, au mers in numar mare la vaccinare imediat ce s-a putut. Acest val a durat insa putin, apoi multi au considerat ca au pastrat imunitatea de dupa boala si nu s-au mai vaccinat. A venit vara si restrictiile aproape au disparut, iar oamenii au parut ca au uitat de virus. Astazi fac cozi la vaccinare, dar judetul ramane cu o rata mica la vaccinare.

"In primele luni ale anului am fost printre primele judete care am reusit sa vaccinam un numar mare de persoane. Acest lucru ne-a facut sa iesim foarte repede, in primavara, din valul pandemic. Incidenta la nivelul judetului a scazut destul de repede. Am fost primul judet din tara care am iesit. Asta a dus la o scadere a interesului fata de vaccinare, lumea s-a considerat in siguranta", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dana Costea, coordonatorul campaniei de vaccinare din Suceava.

La polul opus, Clujul are o acoperire a populatiei vaccinate mai mult decat dubla.

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca vaccinul a mers catre oameni si nu invers.

"Noi de la inceput am avut centrele clasice, am avut maratoanele, am avut drive throu care a mers in continuare. Avem in continuare medici de familie care vaccineaza, avem programul Orasul vaccineaza satul, prin care, cu ajutorul primarilor, dupa intocmirea unor liste cu doritori, avem echipe mobile care se deplaseaza in fiecare unitatea administrativ teritoriala, sat, comuna si asa mai departe, iar in unele situatii, si la domiciliul solicitantilor", a spus prefectul.

In ultimele saptamani, la Cluj, 35 - 45% dintre cei care mergeau la vaccinare faceau prima doza. In ultimele zile, insa, raportul s-a schimbat. 65 - 70% dintre clujenii care intra in centrele de vaccinare fac prima doza. In weekendul viitor, este pregatit la Cluj inca un maraton al vaccinarii, care va fi non stop, la drive throu. Raman deschise si centrele de vaccinare din centrele comerciale, dar si din Aeroport.

Cu toate acestea, daca ne uitam la incidenta, Suceava are o rata a incidentei, miercuri, de 3,99 la mia de locuitori, in vreme ce in Cluj sunt 9,5 infectari la 1.000 de locuitori. Autoritatile spun ca si numarul de teste este net superior Clujului, aceasta fiind explicatia pentru care incidenta in Cluj este mult mai mare.

Primele 4 judete ca acoperire vaccinala sunt: Bucuresti - 59,39%, Cluj - 52,29%, Constanta - 47,11 si Sibiu - 45,55%: Judete codase sunt Giurgiu - 26,27%, Bacau - 26,61%, Covasna - 24,7% si Suceava - 23,99%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare