Politic-Social

thumbs

Europarlamentar roman: energia la preturi accesibile trebuie sa provina din surse regenerabile

25.11.2021, 07:40 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Eurodeputatul considera ca in contextul actual, al exploziei preturilor la energie si gaze, statele membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, trebuie sa investeasca rapid in energie regenerabila pentru a asigura acces tuturor cetatenilor, in mod special categoriilor vulnerabile.

"Conform celor mai recente date ale Comisiei, la nivelul UE sunt inca 31 de milioane de oameni vulnerabili in privinta accesului la energie. Cifrele ar putea creste dramatic din cauza crizei preturilor din aceasta perioada, criza care ar trebui sa fie un semnal ca este necesar sa investim masiv in eficienta energetica si in surse regenerabile. Un astfel de pas va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci si la stabilizarea preturilor la energie, reducand dependenta energetica fata de tarile terte. Grupul nostru parlamentar nu are nicio indoiala cu privire la necesitatea de a imbunatati rezilienta, securitatea si siguranta energetica in intreaga UE. Salutam actiunile intreprinse de Comisia Europeana, cum ar fi setul recent de instrumente pentru combaterea cresterii preturilor la energie si propunerile legislative cheie, insa o pregatire eficienta pentru posibile socuri reprezinta o necesitate absoluta", a explicat Dan Nica, prin intermediul unui comunicat de presa.

Miercuri, in plenul Parlamentului European, Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a prezentat raportul privind starea uniunii energetice in 2021. Documentul evalueaza progresele inregistrate de UE in realizarea tranzitiei catre o energie curata, la aproape doi ani de la lansarea Pactului verde european.

Raportul arata ca, in 2020, sursele regenerabile de energie au depasit pentru prima data combustibilii fosili ca sursa principala de energie in UE, generand 38% din energia electrica, fata de 37% in cazul combustibililor fosili.

Raportul prezentat de Comisarul pentru energie mai arata ca, pana in prezent, 9 state membre ale UE au eliminat carbunele, 13 s-au angajat sa il elimine treptat pana la o anumita data, iar alte 4 analizeaza posibile calendare de eliminare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare