Politic-Social

thumbs

Violenta asupra femeilor, sub lupa. Interviu cu Larisa, supravietuitoare a violentei domestice si incendierii. Ce mesaj transmite politicienilor

25.11.2021, 10:49 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pe 25 noiembrie, anual, este Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor. Ziua marcheaza inceputul campaniei anuale, la nivel global, intitulata "16 zile de activism impotriva violentei bazate pe gen". In intreaga lume, autoritatile si ONG-urile demareaza diverse actiuni pentru preventia si combaterea diverselor forme de abuz.
Dincolo de statisticile seci (una din trei femei este victima a violentei, cel putin o data in viata), stim ca violenta este o problema ce necesita o adresare ferma, imediata.

Supravietuitoarele violentei domestice isi gasesc mai greu loc in retorica pe subiect, insa vocile lor ar trebui sa primeze si de la ele sa porneasca viitoare campanii si politici publice.

Joi dimineata, Larisa, o tanara despre al carei caz s-a scris si s-a vorbit mult, dar nu si din punctul ei de vedere, povesteste, pentru MEDIAFAX, despre abuzul suferit, dorind sa traga un semnal de alarma pentru autoritati. Este voioasa, puternica si a decis sa ia ce e bun din raul care i s-a intamplat.
Cine este Larisa? Cum te-ai descrie?
Larisa: Ma numesc Larisa si am 19 ani. Acum un an jumatate am fost victima abuzului domestic. Am fost incendiata in casa. Pe viitor, vreau sa-mi termin studiile si sa ajut cat mai multe persoane care au nevoie sa treaca peste abuzuri asemanatoare cu al meu.
In ce stadiu a ajuns recuperarea ta? Cum te simti acum, fizic si psihic?
Larisa: Recuperare fizica a evoluat bine, iar la cea psihica nu am avut mari probleme. Consider ca aceasta intamplare mi-a schimbat viata in bine din toate punctele de vedere!
Ce mesaj ai transmite fetelor si femeilor care trec prin violenta?
Larisa: Atunci cand cineva va ameninta sau va abuzeaza mergeti la autoritati, anuntati la prima abatere, nu asteptati sa se remedieze situatia de la sine. Va rog!!!".
Ce mesaj ai pentru autoritati (politicieni, politisti, judecatori)?
Larisa: Am un mesaj pentru toti cei care ne "conduc": nu mai luati decizii influentati de bani sau alte lucruri materiale. In locul victimelor pot fi copiii vostri sau chiar voi!
Ce crezi ca putem face, ca societate, pentru a stopa violenta asupra fetelor si femeilor?
Larisa: Noi, ca societate, am putea ajuta alegand, votand politicieni care sa ne apere si sa fie alaturi de persoanele care sunt in aceasta situatie, nu sa fie nepasatori, dezinteresati.
Tanara spune ca a fost invinovatita pentru abuzul suferit. "La randul meu, am fost judecata pentru ce mi s-a intamplat, dar asta nu inseamna ca nu mai vorbesc despre asta, sau ca imi este rusine".
Larisa are si un mesaj pentru fetele si femeile ca ea, supravietuitoare ale violentei de gen: "Vorbiti, mergeti cat de departe este nevoie daca trebuie. Sa nu vorbesti, nu inseamna ca ai scapat tu, ci inseamna ca vor mai fi si alte victime ca tine".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare