Cultura si divertisment

thumbs

29 Noiembrie. Ziua infanteriei marine romane, o istorie despre curaj si sacrificiu

29.11.2021, 07:00 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Prima mentionare istorica a infanteristilor marini are loc in anul 1886, asa cum aflam din Legea de organizare a Flotilei Romane. Echipajul Crucisatorului "Elisabeta" avea in componenta sa douazeci de infanteristi. In anul 1916, incepe procesul de reorganizare al armatei si in cadrul Marinei Militare apare Batalionul de Debarcare, alcatuit din efectivele terestre ale marinei.

La 24 ianuarie 1917, ia fiinta Corpul Infanteristilor Marinei, care raspundeau de protejarea Deltei Dunarii si a litoralului maritim. Acest corp militar avea in compunere Batalionul de Debarcare si Grupul Companiilor de Mars.

Dupa formarea statului national unitar roman la 1 Decembrie 1918, transformarile produse in viata economica, militara si politica, s-au reflectat si in planul militar. Avand in vedere importanta si complexitatea apararii litoralului si malurilor Dunarii, din 1920 au fost luate primele masuri organizatorice de constituire a unor unitati si subunitati speciale destinate acestui scop. Astfel, la 11 martie 1920, sunt infiintate Apararea Fixa Maritima si Apararea Fixa Fluviala, subordonate direct Comandamentului Marinei Regale.

Dupa aceasta data, marina militara romana a suferit mai multe restructurari succesive, determinate de evenimentele politice si militare, care au culminat cu desfiintarea in anul 1958 la solicitarea consilierilor sovietici a Grupului de Infanterie Marina (denumirea corpului de infantieristi de atunci).

Pe data de 29 noiembrie 1971 este reinfiintat Batalionul 307 Infanterie Marina prin desfiintarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Braila aflat in subordinea Comandamentului Marinei Militare. Prima garnizoana in care Batalionul 307 Infanterie Marina a fost dislocat se afla in localitatea 2 Mai din judetul Constanta.

Batalionul 307 Infanterie Marina este o structura importanta a Fortelor Navale Romane. Rolul principal al trupele de infanterie marina il constituie desfasurarea operatiunilor militare in zona Deltei Dunarii, zona lagunara si pe fluviu, de supraveghere si protectie a principalelor cai de comunicatie navala, precum si misiuni de transport, de asigurare a pacii in zonele de conflict, de cautare - salvare pe fluviu si pe mare, de monitorizare a zonei de responsabilitate, de asistenta medicala primara in situatii de urgenta civila, de limitare si inlaturare a efectelor dezastrelor sau a altor situatii de criza.

Pana in prezent, Batalionul 307 Infanterie Marina a luat parte cu succes la misiuni in teatrele de operatiuni din Balcanii de Vest si Afganistan.

Ziua de 29 noiembrie este mai mult decat o zi in care un grup de elita al al fortelor militare romane a fost reinfiintat. Este ziua in care trebuie sa ne reamintim de sacrificiile infanteristilor marini romani, care cu demnitate si curaj au aparat tara de inamici in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si s-au remarcat in misiunile la care au participat.

Pentru faptele lor de vitejie, anual le cinstim memoria in data de astazi si le aducem un omagiu pentru a nu uita amintirea eroilor care au luptat din tot sufletul pentru Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare