Economic

thumbs

Criza de Craciun in Marea Britanie, unde 54% dintre adulti beau saptamanal

29.11.2021, 09:19 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Avertismentul a fost facut intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta de Asociatia britanica a comertului cu vin si bauturi spirtoase (WTSA) secretarului britanic al transporturilor, Grant Shapps. Scrisoarea a fost semnata de 48 de membri ai asociatiei industriale, inclusiv de producatorii de sampanie si coniac Moet Hennessy, detinut de LVMH (LVMHF), si Laurent-Perrier. Recent, o alta asociatie, cea a comerciantilor de vin si bauturi spirtoase din Marea Britanie (WSTA), avertiza asupra faptului ca bautura ar putea fi rationalizata .

"Aceasta este o problema urgenta pentru afacerile noastre si este imperativ ca guvernul sa ia masuri imediate pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei lipsei de soferi inainte de perioada Craciunului", se arata in scrisoare.

Industria doreste ajutor pentru o mai buna directionare a marfurilor din porturi, precum si actualizari mai regulate din partea guvernului cu privire la rapiditatea cu care proceseaza testele si permisele de conducere pentru vehiculele grele de marfa.

De asemenea, scrisoarea a indemnat guvernul sa prelungeasca cu un an un program de vize temporare care permite soferilor din strainatate sa acopere deficitul pe termen lung. Programul de trei luni urmeaza sa expire la 28 februarie anul viitor.

"Vedem deja intarzieri majore in ceea ce priveste termenele de livrare a vinurilor si bauturilor spirtoase, ceea ce duce la cresterea costurilor si limiteaza gama de produse disponibile pentru consumatorii britanici", a declarat Miles Beale, directorul executiv al WSTA, intr-o declaratie.

In 2019, 54% dintre adultii din Anglia au declarat ca au consumat alcool cel putin o data pe saptamana, potrivit unui studiu realizat de parlamentul britanic.

Asociatia industriei bauturilor a declarat ca pentru unii dintre membrii sai este nevoie de pana la cinci ori mai mult timp pentru a importa vin si bauturi spirtoase decat in urma cu un an. De asemenea, asociatia a mai spus ca majorarea costurilor a fost transferata importatorilor prin faptul ca transportatorii de marfuri au fost nevoiti sa plateasca mai mult pentru soferii care erau mai putini.

Guvernul britanic a precizat intr-o declaratie ca nu se asteapta la perturbari in aprovizionarea cu alcool in acest Craciun.

"Guvernul a actionat rapid pentru a face fata provocarilor din lanturile noastre de aprovizionare, care au fost provocate de presiunile globale, inclusiv pandemia si lipsa internationala de soferi de camion", a declarat un purtator de cuvant al guvernului.

Lipsa soferilor de camioane a provocat o criza a carburantilor la inceputul acestui an, cu multe benzinarii inchise si cozi lungi la cele care au fost suficient de norocoase pentru a se aproviziona. In septembrie, guvernul britanic a desfasurat cisterne de combustibil ale armatei pentru a acoperi lacunele in aprovizionarea cu combustibil.

De asemenea, supermarketurile se straduiesc de luni de zile sa isi tina rafturile complet aprovizionate, pe fondul unei crize a lantului de aprovizionare cauzate de pandemie si a lipsei de muncitori, cauzata partial de iesirea tarii din Uniunea Europeana.

Unii lucratori din UE au plecat dupa Brexit, iar fermele, fabricile de procesare a alimentelor si companiile de transport rutier nu mai pot recruta din Uniunea Europeana din cauza noilor norme britanice privind imigratia.

Guvernul a emis 5.000 de vize temporare pentru soferii straini, dar Asociatia britanica de transport rutier de marfuri a declarat ca Marea Britanie are nevoie de inca 100.000 de soferi pentru a satisface cererea.

Fermierii, bancherii, comerciantii cu amanuntul, firmele de logistica si restauratorii au avertizat guvernul in ultimele luni ca regulile mai stricte privind imigratia, instituite dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, le ingreuneaza gasirea de lucratori si mentinerea in functiune a afacerilor lor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare