Politic-Social

Mircea Geoana analizeaza miscarile Rusiei: Exista elemente care ne fac sa credem ca este ceva serios

Mircea Geoana analizeaza miscarile Rusiei: Exista elemente care ne fac sa credem ca este ceva serios

05.12.2021, 22:08 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Am mai avut in luna iunie, anul acesta, o mobilizare poate similara ca numar de trupe", a spus Mircea Geoana. "Dar avem elemente pe care nu le pot comunica public, pentru ca sunt mai sensibile, care ne fac sa credem ca de aceasta data este vorba de ceva poate si mai serios. Spun poate pentru ca nu exista astazi niciun indiciu clar despre intentia reala pe care Federatia Rusa, presedintele Putin, care ia decizia in ultima instanta, le-ar avea in vedere. Este posibil sa fie o varianta de a pune o presiune masiva asupra Ucrainei si indirect asupra Occidentului, poate sa fie o formula hibrida, poate sa fie ceea ce am vazut in 2014, o incursiune militara de o anvergura mai mica sau mai mare pe teritoriul suveraan al unui stat".

Mesajul NATO pentru Federatia Rusa este dezescaladare, transparenta si revenire la dialog, a spus Geoana, care a precizat ca Rusia refuza dialogul, oferind exemplul celor patru invitatii pe care el le-a formulat si care nu au fost acceptate de partea rusa.

Mircea Geoana spune ca Rusia ar putea plati, in cazul unei agresiuni, un pret economic si financiar si nu unul militar.

Secretarul general adjunct al NATO a amintit de discutia telefonica pe care presedintele american Joe Bien o va avea marti cu presedintele rus Vladimir Putin, cu privire la activitatile militare ruse la granita cu Ucraina. Alte subiecte sunt stabilitatea strategica, problemele cibernetice si regionale. In spatiul cibernetic are loc, spune Geoana, o confruntare permanenta, atacuri dintre care unele sunt girate de unele state, altele sunt efectuate de grupuri tolerate in Rusia.

In context, Mircea Geoana a precizat ca scutul aerian de la Deveselu este o structura pur defensiva, si ca Rusia, care se declara amenintata de rachetele din Romania, a desfasurat de la Marea Barents la Marea Neagra sisteme de rachete de ultima generatie.

Se crede ca peste 94.000 de soldati rusi sunt masati in apropierea granitelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a declarat vineri ca Moscova ar putea planifica o ofensiva militara pe scara larga la sfarsitul lunii ianuarie, citand rapoarte ale serviciilor de informatii. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Presedintele american a declarat recent ca el si consilierii sai pregatesc un set cuprinzator de initiative menite sa il descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administratia a discutat despre parteneriatul cu aliatii europeni pentru a impune mai multe sanctiuni Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la inceputul acestei saptamani, ca Statele Unite si aliatii sai europeni vor impune "costuri si consecinte severe Rusiei daca aceasta va intreprinde noi actiuni agresive impotriva Ucrainei".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare