Economic

thumbs

Analiza: Este energia nucleara o solutie ? America va construi reactoare modulare in Romania

14.01.2022, 15:23 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pentru o parte din coalitia de guvernare din Germania, energia nucleara nu raspunde cerintelor unei surse verzi. Austria se opune, de asemenea, utilizarii sale, iar recent guvernul spaniol s-a aratat de asemenea impotriva cresterii importantei sale.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a propus ca, in anumite conditii, energia furnizata de unele centrale nucleare sau cu gaz sa fie etichetata drept verde.

Sustinatoare a ideii este mai ales Franta, unde peste 70% din energie provine din reactoare nucleare. Tarii i s-au alaturat state precum Italia, Finlanda, dar si state din Europa Centrala si de Est: Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Romania. Membrii grupului sunt de parere ca energia nucleara ofera solutia realista in atingerea obiectivelor de limitare progresiva a emisiilor de gaze cu efect de sera pana la atingerea neutralitatii climatice in 2050.

Adversarii reactoarelor nucleare pun accentul pe riscuri. Pe langa Germania si Austria, Danemarca, Portugalia sau Luxemburg intra in aceasta categorie. Accidente precum cel din Japonia, cu efecte dramatice asupra mediului apropiat, dar si unele resimtite la distante foarte lungi, atrag atentia asupra unor evenimente care nu sunt doar ipotetice.

Desi amprenta de carbon este redusa, volumul de emisii de carbon fiind comparabil cu cel al turbinelor eoliene, provocarile la adresa mediului sunt deplasate pe termen lung prin stocarea deseurilor radioactive in siguranta pentru perioade suficient de lungi.

In mod concret, aproximativ 10% din energia globala si 24.6% din energia din Europa a fost generata de resurse nucleare potrivit Eurostat si World Nuclear Association. Datele din Europa sunt dinaintea inchiderii a 3 reactoare importante in Germania.

Cei mai mari producatori din lume sunt SUA, China si Franta. In Romania, cele doua unitati de la Cernavoda produc aproximativ 15% din necesarul tarii. In paranteza poate fi spus ca SNN Nuclearelectrica a fost una dintre cele mai performante actiuni de la bursa romaneasca, cu un avans de 163% in 2021.

Romania are in plan utilizarea de reactoare modulare printr-un parteneriat cu o companie din SUA. Franta dezvolta, de asemenea, propria sa strategie de reactoare modulare.

Factura energetica in toata Europa este estimata de ministrul energiei din Grecia a fi iarna aceasta cu 100 de mld. Euro mai mare decat inainte si cu 350 mld. Euro mai ridicata pe parcursul anului fata de anul anterior.

Fidela programului anuntat, Germania a inchis recent trei reactoare nucleare, urmand sa opreasca operatiunile pentru cele trei care raman anul acesta. Suprapunerea cu perioada de crestere dramatica a preturilor la energie a generat critici din partea unor observatori si a mediului economic.

Decizia de a utiliza pe viitor sau de a renunta la energia nucleara nu este una usoara.

Dilema este, in prezent, transata pe linii principiale: pentru unii, costul asupra mediului si riscul unor evenimente relativ rare, dar de impact urias nu justifica mentinerea reactoarelor.

Pentru altii, costul economic, masiv in conditiile preturilor actuale la energie, impreuna cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera fac din energia nucleara o optiune viabila.

Alegerea mixului de energie se discuta intens in Europa in aceasta perioada. In cele din urma, este nu doar o infruntare intre doua viziuni, ci si o negociere intensa intre doua mari puteri europene, Germania si Franta, fiecare cu aliati numerosi.

Decizia va modela viitorul economic, social si de mediu al regiunii. Preturile energiei vor avea, probabil, tendinta de a se reaseza fata de nivelurile deosebit de ridicate din toamna/iarna 2021. Totusi sunt sanse ca ele sa ramana la un nivel mai ridicat decat cel anterior pandemiei.

Astfel, costul alegerii strategice trebuie gandit cu mare atentie, de ambele tabere, atat in economie, cat si pentru mediu.

O solutie de compromis, cu orizonturi temporale realiste acceptate de ambele parti ar putea fi calea optima pentru dezvoltare rationala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare