Politic-Social

thumbs

Darul vietii. A avut loc prima prelevare de cord din istoria medicala a Spitalului Militar "Carol Davila". Donatoarea, o tanara in varsta de 20 de ani

14.01.2022, 19:33 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Donatoarea a fost o pacienta, internata in stare critica in ATI, o tanara in varsta de 20 de ani, declarata in moarte cerebrala.

In urma discutiilor purtate cu familia de catre colonel medic dr. Narcis Tanase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, s-a obtinut acceptul pentru donarea de organe.

"Clamparea aortei s-a realizat la ora 7.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agentiei Nationale de Transplant ANT, de catre echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti, conduse de d-nul Profesor universitar dr. Horatiu Moldovan; Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg Mures, d-nul Profesor universitar dr. Horatiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi si ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agentiei Nationale de Transplant si de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de tesut osos, tendinos si cartilagii, condusa de dr. Stefan Paun", arata Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila".

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar intregii proceduri a fost condusa de Colonel medic Conferentiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI.

Mentinerea donatoarei aflata in moarte cerebrala a fost asigurata de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI si dr. Madalina Dutu, medic primar ATI.

Dupa prelevare, cordul a ajuns sa fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, aceasta reprezentand o realizare a echipei medicale - reluarea activatatii de transplant cardiac dupa o perioada de 20 de ani de intrerupere.

Rinichii si ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar tesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate catre Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate si apoi distribuite catre clinicile de ortopedie si traumatologie a spitalelor cu care Banca are incheiate protocoale de colaborare.

"Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila multumeste, si pe aceasta cale, tuturor familiilor care, desi s-au aflat in momente extrem de dificile, au acceptat sa treaca peste greaua suferinta si sa dea o sansa la viata semenilor aflati in moment de cumpana, oameni pe care nu ii vor cunoaste niciodata", mai arata spitalul.

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" a obtinut in februarie 2014 acreditarea Ministerului Sanatatii, prin intermediul ANT, pentru activitati de prelevare si transplant tesut osos, tendinos si cartilagii, precum si pentru activitatea de prelevare organe, tesuturi si celule umane, in scop terapeutic, fiind, pana la acest moment singura institutie medicala din reteaua Ministerului Apararii Nationale care poate desfasura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ si multi-tesut, realizata in Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" a avut loc in data de 8 decembrie 2015.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare