×

Externe

Diplomati de rang inalt din SUA si Rusia se intalnesc la Geneva pentru a discuta tensiunile din...

Diplomati de rang inalt din SUA si Rusia se intalnesc la Geneva pentru a discuta tensiunile din Ucraina

21.01.2022, 08:46 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discutii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, dupa o trecere prin Europa menita sa consolideze angajamentele aliatilor americani de a sanctiona Rusia daca aceasta va continua cu o invazie in Ucraina.

Sperantele Washingtonului de a construi un front de opozitie fata de Moscova au fost ingreunate de comentariile presedintelui american Joe Biden la o conferinta de presa de miercuri, in care a prezis ca Rusia va "intra" in Ucraina si a spus ca Moscova va plati scump.

Rusia a masat zeci de mii de soldati la granita cu Ucraina, iar statele occidentale se tem ca Moscova planuieste un nou asalt asupra unei tari pe care a invadat-o in 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neaga ca planuieste un atac, dar spune ca ar putea lua masuri militare nespecificate daca nu este indeplinita o lista de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu primi niciodata Ucraina in organizatie.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat despre comentariile lui Biden, a declarat ca Rusia a primit avertismente similare de cel putin o luna. "Credem ca acestea nu contribuie in niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a aparut acum in Europa si, mai mult, pot contribui la destabilizarea situatiei", a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a incercat sa reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite. Blinken, inainte de a se intalni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi si britanici, a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminenta.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, si adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au intalnit de asemenea la Geneva saptamana trecuta, unde ambele parti au expus pozitii aparent ireconciliabile.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adrest joi pe Twitter "marilor puteri" amintindu-le ca nu exista incursiuni minore si natiuni mici. "La fel cum nu exista victime minore si durere mica din cauza pierderii celor dragi".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare