Externe

Politica italiana pe un butoi gata sa explodeze. Parlamentul nu a ajuns la un consens pentru...

Politica italiana pe un butoi gata sa explodeze. Parlamentul nu a ajuns la un consens pentru alegerea presedintelui

24.01.2022, 23:36 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Premierul Mario Draghi ramane candidatul favorit, dar ingrijorarea ca promovarea sa la sefia statului ar putea spulbera guvernul sau de coalitie si declansa alegeri nationale anticipate i-a complicat perspectivele. Un al doilea tur de scrutin va avea loc marti, dupa ce majoritatea celor 1.008 "mari electori" au votat in alb luni, intr-un vot care a durat aproape cinci ore.

Desi in mare parte ceremonial, postul prezidential italian este, de asemenea, foarte influent, seful statului fiind adesea chemat sa rezolve crizele politice in a treia economie ca marime din zona euro, unde guvernele supravietuiesc in medie abia un an, scrie Reuters .

Draghi a precizat ca i-ar placea postul prestigios, dar partidele importante nu l-au sustinut inca, temandu-se ca gestul sau ar putea perturba lupta impotriva COVID-19 si ar putea afecta eforturile de a primi miliarde de euro din fondurile UE de ajutorare in caz de pandemie.

"Muncesc pentru a ma asigura ca in urmatoarele ore centrul-dreapta va oferi nu doar una, ci mai multe propuneri de calitate", a declarat luni seara liderul dreptei Liga, Matteo Salvini, sugerand ca nu s-a format un consens in spatele lui Draghi.

Salvini s-a aflat in centrul discutiilor de luni, intalnindu-se separat cu liderul Partidului Democrat de centru-stanga, Enrico Letta, si cu fostul premier Giuseppe Conte, care conduce Miscarea 5 Stele, cea mai mare forta din parlament.

Dupa intalnirea cu Letta, Salvini si Conte au declarat ca "lucreaza la unele optiuni" si ca se vor revedea marti. 5-Star a declarat ca a existat un acord asupra necesitatii de a gasi un candidat reciproc acceptabil "care sa uneasca tara".

In cazul in care Draghi nu va reusi sa obtina postul de sef al statului, unii comentatori sugereaza ca ar putea sa nu vrea sa continue nici ca prim-ministru, daca coalitia care ii sustine guvernul se va diviza din cauza alegerilor prezidentiale.

"Indiferent de rezultat, echilibrul politic care a prevalat de cand Draghi a devenit prim-ministru in februarie 2021 a fost zdruncinat, daca nu chiar rupt", a declarat Wolfango Piccoli, un expert politic.

Un candidat castigator are nevoie de o majoritate de doua treimi in oricare dintre primele trei tururi de scrutin, majoritatea absoluta fiind suficienta ulterior. Doar trei presedinti au fost alesi in primul tur de scrutin, marea majoritate fiind ridicati incepand cu al patrulea tur de scrutin. Parlamentul intentioneaza sa organizeze cate un scrutin pe zi. cititi mai departe

In cazul in care Draghi ar deveni sef de stat, ar fi nevoie imediat de o intelegere cu privire la cine ar trebui sa-l inlocuiasca in functia de prim-ministru pentru a preveni o paralizie politica prelungita.

Parlamentul este profund fracturat si niciun bloc nu are o majoritate absoluta, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de un fel de compromis.

Diverse nume au fost vehiculate in presa pentru a prelua acest rol, printre care presedintele Senatului Elisabetta Casellati, fostul presedinte al Camerei inferioare Pier Ferdinando Casini, fostul premier Giuliano Amato si Elisabetta Belloni, care coordoneaza serviciile secrete.

Unii politicieni au declarat ca doresc ca presedintele demisionar Sergio Mattarella sa accepte un al doilea mandat. Pana acum, acesta a exclus acest lucru.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare