Politic-Social

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

18.05.2022, 10:28 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Agravarea poluarii aerului si intoxicatiile cu plumb au mentinut numarul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an incepand din 2015, contracarand progresele modeste inregistrate in combaterea poluarii, a raportat o echipa de oameni de stiinta.

Poluarea aerului din procesele industriale, impreuna cu urbanizarea, a determinat o crestere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 pana in 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de stiinta asupra datelor privind mortalitatea globala si nivelurile de poluare, scrie Reuters.

"Fierbem si ardem incet", a declarat Richard Fuller, coautor al studiului si director al organizatiei nonprofit globale Pure Earth.

Dar, spre deosebire de schimbarile climatice, malarie sau HIV, "nu am acordat poluarii mediului prea multa atentie", adauga acesta.

O versiune anterioara a lucrarii publicata in 2017 a estimat, de asemenea, numarul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an - sau aproximativ unul din sase decese la nivel mondial - si costul pentru economia globala la pana la 4,6 trilioane de dolari pe an.

Poluarea si fumatul, "cancerele" lumii moderne

Acest lucru plaseaza poluarea pe acelasi loc cu fumatul in ceea ce priveste decesele la nivel mondial.

Prin comparatie, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la inceputul pandemiei.

Autorii au analizat datele din 2019 din Global Burden of Disease, un studiu in curs de desfasurare realizat de Universitatea din Washington, care evalueaza expunerea globala la poluare si calculeaza riscul de mortalitate.

Sunt analizate mai clar cauzele poluarii - separand contaminantii traditionali, cum ar fi fumul din interior sau apele reziduale, de poluanti mai moderni, cum ar fi poluarea industriala a aerului si substantele chimice toxice.

Decesele cauzate de poluantii traditionali sunt in scadere la nivel mondial. Dar ele raman o problema majora in Africa si in alte tari in curs de dezvoltare. Apa si solul contaminate si aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricana si Niger cele trei tari cu cele mai multe decese cauzate de poluare.

Programele de stat pentru reducerea poluarii aerului si imbunatatirile in domeniul sanitar au contribuit la reducerea numarului de decese in unele locuri. In Etiopia si Nigeria, aceste eforturi au facut ca decesele legate de poluare sa scada cu doua treimi intre 2000 si 2019. Intre timp, guvernul indian a inceput, in 2016, sa ofere inlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz.

Decesele cauzate de expunerea la poluantii moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice si emisiile de combustibili fosili, sunt "pur si simplu in crestere fulminanta", crescand cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.

In ceea ce priveste poluarea aerului de afara, unele mari capitale au inregistrat unele succese, inclusiv in Bangkok, China, si Mexico City, au declarat autorii. Dar in orasele mai mici, nivelurile de poluare continua sa creasca.

Studiul a oferit o lista cu cele 10 tari cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricana, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria si Burkina Faso.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare