Politic-Social

Legea offshore a fost aprobata de Camera Deputatilor si merge la promulgare

Legea offshore a fost aprobata de Camera Deputatilor si merge la promulgare

18.05.2022, 12:01 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Decizia a fost luata cu 248 voturi "pentru" si 34 "impotriva".

"Practic, Romania, in urma adoptarii acestui proiect legislativ, poate incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra. Au fost blocate pana acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Dam certitudinea investitorilor ca modelul fiscal, redeventele vor ramane aceleasi pe toata perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigura secutatea energetica a Romaniei. Nu pot sa nu remarc faptul ca la comisii un singur partid s-a opus, ca vrea sa creasca fiscalitatea. Oare ce sa insemne asta? Doriti sa ramanem dependenti de gazele rusesti? Ascultati de Kremluin si de ordinele lui Putin? Ajunge", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, in timpul dezbaterilor.

George Simion a anuntat ca parlamentarii AUR voteaza impotriva si l-a acuzat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, ca este "ministrul hot".

Legea offshore a primit, marti, raport favorabil in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Impotriva raportului favorabil au votat patru deputati, iar restul au votat favorabil.

Dupa ce sedinta s-a incheiat, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi trebuit sa sustina o declaratuie de presa, insa aceasta a fost anulata pentru ca era urmarit de liderul AUR, deputatul George Simion. "Il escortez afara. E un hot. Hotul, ministrul Energiei", a spus George Simion. Ministrul Energiei a incercat sa plece cu liftul, dar George Simion l-a insotit, continuand sa-i adrese cuvinte jignitoare. Ulterior, Popescu a plecat prin alta parte, urmarit de Simion.

Saptamana trecuta proiectul a fost aprobat de Senat, cu 91 voturi "pentru" si 13 "impotriva".

"A trebuit sa vina PSD din nou la guvernare pentru ca aceasta lege sa fie in dezbatere si sa fie... impreuna cu cei din actuala coalitie de guvernare. Ne uitam la initiatori si vedem ca liderii sunt toti prezenti acolo, impreuna cu ministrului Energiei, ceea ce da o garantie ca aceasta lege e buna pentru cetatenii Romaniei. E necesar sa fie adoptata azi pentru avem un razboi in preajma Romaniei, avem nevoie de gaze. Inseamna un miliard de metri cubi pe an", spunea in timpul dezbaterilor Radu Oprea (PSD).

El precizeaza ca banii incasati in urma aplicarii Legii offshore vor merge la comunitatile locale.

"Importanta aceste legi vine prin faptul ca va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagra. Traim intr-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie sa aiba garantata stabilitatera si predictibilitatea. Aceasta lege a incercat sa rezolve aceasta problema. Statul roman face un pas important in stabilitatea energetica. Putem deveni, in scurt timp, un jucator important pe piata energetica in Europa", a spus si Sorin Ioan Bumb (PNL)

Senatorii USR au anuntat ca vor vota acest proiect de lege "pentru ca este un proiect necesar".

"Eu sunt un om calm si rabdator, dar de data asta sunt pe punctul de a-mi iesi din fire, pentru ca nu am vazut o mai mare ipocrizie, o mai mare ticalosie poleita cu aparenta celor mai bune intentii. Sunteti pe cale sa votati o lege a tradarii nationale si ne spuneti ca e bine pentru noi, crezand ca noi suntem niste prosti. Nu suntem prosti, stim exact ce faceti", a spus si Claudiu Tarziu (AUR).

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificari la legea offshore sunt deblocarea investitiilor din Marea Neagra si accelerarea investitiilor in onshore-ul de adancime, asigurarea securitatii in aprovizionare a tarii, in caz de criza energetica, iar Romania va putea deveni si furnizor de securitate energetica regionala, dupa ce va produce mai mult decat va consuma.

Popescu preciza saptamana trecuta ca propunerea legislativa are ca obiect modificarea si completarea Legii nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cu modificarile ulterioare si vizeaza adoptarea unui set de masuri privind stabilitatea regimului fiscal si de redevente petroliere incluse in Legea Offshore, precum si eliminarea impozitarii suplimentare a veniturilor pentru preturile de vanzare la care investitorii nu realizeaza supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 85 lei/MWh), cu mentinerea grilei de impozitare in urma practicarii unor preturi mai mari de 85 lei/MWh.

"Concret este propusa cresterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investitiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitarii deducerii investitiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adancime mai mari sau egal de 3000 m izobatic si eliminarea utilizarii pretului de referinta in determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare. Prin aceasta lege vom asigura independenta si securitatea energetica a Romaniei si, totodata, prin modificarile propuse vom stimula dezvoltarea inteprinderilor mici si mijlocii implicate in sectorul offshore, a industriilor conexe, precum si a celor afectate pozitiv de impactul economic indirect si indus generat de proiectele offshore. Aceste resurse suplimentare de gaze naturale, ar contribui la asigurarea aprovizionarii sustenabile a Romaniei cu energie, la atingerea tintelor de decarbonizare pe termen lung, precum si la dezvoltarea infrastructurii nationale, sau a altor industrii cu valoare adaugata mare, respectiv chimia si petrochimia", conchidea Popescu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare