Externe

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, ucraineanul pe care Moscova il vrea mort mai mult...

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, ucraineanul pe care Moscova il vrea mort mai mult decat pe Zelenski. Sotia lui nu sta degeaba

22.05.2022, 06:59 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Nu a dat salutul militar, doar pentru ca cei din Regimentul Azov nu o fac niciodata: nici macar nu i-a facut-o presedintelui Zelensky, pe care nu l-a iubit niciodata, cand i s-a acordat Crucea Erou Ucraineana. Din interiorul otelariei Azovstal, a stat in fata telefonului mobil si a vorbit calm: "Comandamentul superior militar a dat ordin sa salveze vietile soldatilor garnizoanei noastre. Si sa nu mai apere pe Mariupolul".

Un bandaj mare pe bratul drept, cel stang umflat, in spatele ultimului subsol Azovstal, predarea locotenentului colonel Denis Prokopenko s-a facut cu un videoclip pe Telegram. Ultimul care a renuntat, dupa adjunctul sau Sviatoslav "Kalina" Palamar, care inregistrase un mesaj video cu o zi inainte. Ultimul care iese, asa cum se cuvine unui comandant. "Luat din otelarie intr-un vehicul blindat special, pentru ca locuitorii din Mariupol il urasc si au vrut sa-l omoare pentru numeroasele sale atrocitati", au informat rusii.

Katerina a lansat petitie pe net

Nimeni nu stie daca se va intoarce vreodata: Moscova il vea mort, spune sotia sa Katerina, in varsta de 27 de ani, care a lansat o petitie web. pentru a-l salva pe el si pe tovarasii sai. Nu se amageste prea mult: face parte din Regimentul Azov de cand a luat viata, in 2014. Avea doar 22 de ani. In 8 ani, a luptat cu forta rusilor, adesea raspunzandu-le. Ii uraste pentru istoria familiei: bunicul sau a murit luptand cu Stalin, in Finlanda, in timpul invaziei sovietice din al Doilea Razboi Mondial. Si se asteptase intotdeauna ca Helsinki sa se alature NATO: dupa 24 februarie, a fost printre cei mai vocali sustinatori ai unei zone de excludere a zborului si a interventiei directe a Aliantei in Ucraina.

Licenta in studii germane

Este un fanatic al luptei, cu o diploma in studii germane si un expert in toate amintirile hitleriene posibile. A predat engleza cativa ani, apoi s-a inrolat. In cadrul Azov, in 3 ani a devenit punctul de referinta numarul 1 si ideologic. Nu se simte invins, "cu rezistenta noastra am permis armatei ucrainene sa se inarmeze". Si in 82 de zile s-a obisnuit cu gandul sa nu iasa cu viata: "Cand comandi o divizie exista intotdeauna un risc. In razboi nu exista planuri sau operatiuni sigure. Este necesar doar sa intelegem daca toate riscurile au fost calculate, daca planul B este functional. Poate de aceea razboiul este o arta, si nu o stiinta".

Negociatorul rus si seful Comisiei pentru afaceri internationale a Dumei, Leonid Slutki, a negat deschiderea posibilitatii unui schimb de prizonieri intre luptatorii din Batalionul Azov si oligarhul pro-rus Medvedchuk. "Parerea mea nu s-a schimbat: nu ar trebui sa existe schimburi cu luptatorii Azov, care sunt interzisi in Federatia Rusa, iar soarta lor ar trebui sa fie decisa de instanta", a scris el intr-o postare pe Telegram, preluata de la agentia Tass.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare