Externe

Un ofiter rus a riscat totul pentru a renunta la razboiul lui Putin

Un ofiter rus a riscat totul pentru a renunta la razboiul lui Putin

23.05.2022, 09:18 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Eram murdari si obositi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut sa ma simt ca si cum as fi facut parte din asta, dar am facut parte", a declarat ofiterul pentru CNN.

El a spus ca s-a dus sa isi caute comandantul si si-a dat demisia.

Povestea sa este remarcabila, dar ar putea fi si una dintre multele, potrivit opozantilor razboiului din Rusia, dar si din Ucraina, care spun ca au auzit de o multime de cazuri de soldati - atat profesionisti, cat si recruti - care au refuzat sa lupte.

Trupele rusesti s-au confruntat cu un moral scazut si pierderi grele in Ucraina, potrivit evaluarilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.

Agentia britanica de informatii, cibernetica si securitate spune ca unii au refuzat chiar sa execute ordinele.

Ofiterul care a vorbit cu CNN spune ca a facut parte din acumularea masiva de trupe in vestul Rusiei care a declansat temerile globale pentru Ucraina. Dar a spus ca nu s-a gandit prea mult la asta, nici macar pe 22 februarie, cand lui si restului batalionului sau li s-a cerut sa predea telefoanele mobile in timp ce erau stationati in Krasnodar, in sudul Rusiei, fara nicio explicatie.

In acea noapte au petrecut ore intregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus sa le spele, a spus el. "Ordinul s-a schimbat, desenati litera Z, ca in Zorro", isi aminteste ca i s-a spus.

In timp ce unitatea sa se aduna in Crimeea - regiunea ucraineana anexata de Rusia in 2014 - presedintele Vladimir Putin a lansat o noua invazie a Ucrainei pe 24 februarie.

Dar ofiterul a spus ca el si camarazii sai nu au fost la curent, deoarece nu li s-a transmis nicio veste si nu au putut lua legatura cu lumea exterioara fara telefoanele lor.

Doua zile mai tarziu, li s-a ordonat ei insisi sa intre in Ucraina, a declarat ofiterul pentru CNN. "Unii baieti au refuzat categoric. Au scris un raport si au plecat. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei. Eu am ramas. Nu stiu de ce. A doua zi am plecat", a spus el.

Ofiterul a spus ca nu stia care este scopul misiunii si ca afirmatiile bombastice ale presedintelui Vladimir Putin, potrivit carora Ucraina face parte din Rusia si trebuie "deznazitizata", nu au ajuns la oamenii carora li s-a cerut sa lupte.

El a declarat pentru CNN ca a sperat la o solutie diplomatica si ca se simte vinovat de faptul ca Rusia a invadat Ucraina. Dar a adaugat ca nu se pricepe la politica.

Primul lucru pe care si-l aminteste militarul dupa ce unitatea sa a trecut granita a fost ca a vazut cutii de ratii uscate rusesti imprastiate peste tot si gramezi de echipamente distruse. "Stateam in [camionul] Kamaz si tineam strans la mine o arma. Aveam un pistol si doua grenade la mine", a spus el.

Trupa s-a indreptat spre nord-vest, in directia Herson. In timp ce se apropiau de un sat, un barbat cu un bici a sarit din el si a inceput sa biciuiasca convoiul si sa tipe: "Sunteti cu totii terminati!", si-a amintit ofiterul.

"Aproape ca s-a urcat in cabina in care ne aflam. Avea ochii inlacrimati. M-a impresionat puternic", a adaugat el. "In general, cand ii vedeam pe localnici, ne tensionam. Unii dintre ei ascundeau arme sub haine, iar cand se apropiau, trageau focuri de arma."

El a spus ca isi ascundea fata atat de rusine, cat si pentru siguranta, deoarece se simtea jenat sa fie vazut de ucraineni pe pamantul lor.

"In prima saptamana sau cam asa ceva, am fost in stare de soc. Nu m-am gandit la nimic", a declarat el pentru CNN. "M-am dus la culcare gandindu-ma: "Astazi este 1 martie. Maine ma voi trezi, va fi 2 martie - principalul lucru este sa traiesc inca o zi'. De cateva ori obuzele au cazut foarte aproape. Este un miracol ca niciunul dintre noi nu a murit", a spus el.

Ofiterul a declarat pentru CNN ca nu a fost singurul soldat ingrijorat sau confuz cu privire la motivul pentru care au fost trimisi sa invadeze Ucraina.

Dar el isi aminteste, de asemenea, ca unii s-au inveselit cand au aflat ca primele de lupta vor fi platite in curand.
"Cineva a avut o reactie: "Oh, inca 15 zile aici si voi incheia imprumutul"", a spus el.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare