Externe

Cel putin zece morti in Fasia Gaza / Egiptul a initiat negocieri pentru oprirea operatiunii...

Cel putin zece morti in Fasia Gaza / Egiptul a initiat negocieri pentru oprirea operatiunii israeliene

06.08.2022, 01:06 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Conform unui diplomat citat de cotidianul The Times of Israel, Administratia de la Cairo a initiat contacte cu Israelul si cu liderii Jihadului Islamic pentru oprirea operatiunilor israeliene in Fasia Gaza si pentru depasirea conflictului.

Avioane militare israeliene au bombardat masiv pozitii din teritoriul palestinian Fasia Gaza, vizand pozitii ale grupului fundamentalist Jihadul Islamic. Ministerul Sanatatii din Fasia Gaza a anuntat ca actualul bilant al bombardamentelor israeliene este de zece morti. Printre victime se numara un copil in varsta de cinci ani. Alte zeci de persoane au fost ranite. Printre persoanele ucise figureaza un lider al filialei locale a organizatiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari.

Grupurile islamiste din Fasia Gaza au lansat, vineri seara, peste 100 de rachete spre sudul si centrul Israelului, dar nu au fost raportate victime. Rachetele au fost lansate spre orasele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon si Yavne, precum si spre comunitatile Bat Yam si Rishon Lezion, suburbii ale orasului Tel Aviv, conform cotidianului Haaretz si site-ului Ynetnews.com.

Armata israeliana a activat sistemele antiaeriene, inclusiv instalatiile antibalistice Domul de Fier, pentru interceptarea rachetelor lansate din Fasia Gaza. Cele mai multe rachete au fost interceptate. O racheta a lovit o casa din orasul Ashkelon, situat in sudul Israelului, dar nu a fost ranita nicio persoana.

In contextul amplificarii confruntarilor militare, ministrul israelian al Apararii, Benjamin Gantz, a ordonat convocarea a 25.000 de rezervisti. Guvernul israelian a anuntat ca operatiunea militara vizeaza pozitii ale grupului islamist Jihadul Islamic si va continua "cat va fi necesar". Operatiunea a fost declansata pe fondul riscurilor producerii unor atacuri ale grupurilor islamiste palestiniene ca reactie la arestarea unui lider al organizatiei Jihadul Islamic, Bassam al-Saadi, intr-o operatiune desfasurata in Jenin, Cisiordania.

Ismail Haniyeh, liderul politic al organizatiei fundamentaliste Hamas, care detine controlul asupra teritoriului palestinian Fasia Gaza, a avertizat ca "toate optiunile sunt deschise" ca reactie la atacurile israeliene.

Statele Unite au transmis vineri seara ca Israelul are dreptul sa isi asigure apararea, dar au initiat contacte diplomatice si indeamna partile sa revina la calm. "Statele Unite cred cu fermitate ca Israelul are dreptul sa se apere. Avem contacte cu diverse parti si indemnam toate partile sa revina la calm", a declarat ambasadorul american in Israel, Thomas Nides.

Coordonatorul Natiunilor Unite pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, s-a declarat "preocupat" de escaladarea conflictului si a cerut incetarea imediata a confruntarilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare