Externe

Italia se pregateste de alegeri. Mizand pe crestinism si patriotism, Giorgia Meloni este tot mai...

Italia se pregateste de alegeri. Mizand pe crestinism si patriotism, Giorgia Meloni este tot mai aproape sa devina primul prim-ministru de extrema-dreapta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial

16.08.2022, 14:09 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Meloni, in varsta de 45 de ani, ar putea deveni premier chiar in mometul in care se vor implini 100 de ani de la venirea la putere a lui Benito Mussolini, dictatorul fascist al Italiei, in octombrie 1922. In 2019, Meloni l-a prezentat cu mandrie pe Caio Giulio Cesare Mussolini, un stranepot al dictatorului, ca unul dintre candidatii sai pentru Parlamentul European.

Pentru majoritatea alegatorilor italieni, intrebarile despre antifascism si neofascism nu sunt "un factor cheie pentru care sa voteze", a declarat pentru AP Lorenzo Pregliasco, seful companiei de sondaje YouTrend. "Ei nu vad asta ca facand parte din prezent. Ei vad asta ca facand parte din trecut".

Cu toate acestea, Meloni este atenta la imaginea occidentului asupra acestei probleme. Ea prefera termenul de conservator in loc de extrema dreapta pentru a-si descrie partidul.

Recent, ea a inregistrat mesaje video in engleza, franceza si spaniola in care afirma ca dreapta italiana "a predat fascismul istoriei de zeci de ani, condamnand fara echivoc suprimarea democratiei si legile antievreiesti".

Cu toate acestea, pastrand flacara tricolora in logo-ul partidului sau, "ea joaca simbolic pe aceasta mostenire", a declarat pentru AP David Art, profesor de stiinte politice la Universitatea Tufts, care studiaza extrema dreapta europeana.

Spre deosebire de Germania, care s-a straduit sa accepte mostenirea devastatoare lasata de nazism, perioada fascista este putin analizata in scolile si universitatile italiene, spune Gastone Malaguti. Acum in varsta de 96 de ani, el a luptat in adolescenta impotriva fortelor lui Mussolini. In deceniile in care a vizitat salile de clasa pentru a vorbi despre Rezistenta antifascista din Italia, a constatat ca multi elevi sunt "ignoranti" cu privire la aceasta istorie.

Cu doar cinci ani in urma, Fratelli d'Italia era vazut ca o forta marginala, obtinand 4,4% din voturi. Acum, sondajele de opinie indica faptul ca ar putea ajunge pe primul loc in septembrie si ar putea obtine pana la 24% din voturi.

Meloni s-a aliat cu partidul de dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, care, ca si ea, este in favoarea unor masuri drastice impotriva migratiei ilegale. Celalalt aliat electoral al ei este partidul de centru-dreapta Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi.

Anul trecut, partidul ei a fost singurul mare partid care a refuzat sa se alature coalitiei de unitate nationala a pandurilor din Italia, condusa de premierul Mario Draghi, fostul sef al Bancii Centrale Europene. Guvernul lui Draghi s-a prabusit luna trecuta, fiind abandonat brusc de Salvini, Berlusconi si Giuseppe Conte.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare