Externe

Estonia il infurie pe Putin. Monumentele comemorative sovietice vor fi indepartate dintr-un oras...

Estonia il infurie pe Putin. Monumentele comemorative sovietice vor fi indepartate dintr-un oras majoritar rusofil

16.08.2022, 15:01 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Facand candva parte din Uniunea Sovietica, Estonia este membra atat a NATO, cat si a Uniunii Europene, si a fost un sustinator ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie, informeaza agentia de presa Reuters .

Cu toate acestea, aproape un sfert din populatia sa de 1,3 milioane de locuitori sunt de etnie rusa, iar guvernul este ingrijorat de faptul ca minoritatea a cazut sub influenta lui Putin.

Marti, autoritatile estoniene din Narva au scos din oras, cu ajutorul unei macarale, un tanc sovietic din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, conform imaginilor difuzate de postul national de televiziune ERR. Armata a fost chemata pentru aceasta operatiune, a declarat politia pentru agentia de stiri BNS.

Premierul Kaja Kallas a declarat ca indepartarea tancului a fost ordonata "deoarece tensiunile cresc in Narva si in jurul acesteia", iar Estonia nu trebuie sa ofere Rusiei ocazia de a exploata trecutul tarii pentru a diviza si mai mult societatea, a relatat BNS.

Comitatul Ida-Viru din nord-estul Estoniei, care se invecineaza cu Rusia si include Narva, este format in proportie de trei sferturi din etnici rusi, potrivit statisticilor oficiale.

Estonienii au o viziune mixta asupra istoriei lor: invadati atat de fortele germane naziste, cat si de cele sovietice in timpul razboiului, au avut oameni de ambele parti ale conflictului. In epoca sovietica au fost deportati, de asemenea, zeci de mii de estonieni in lagarele de munca din Siberia.

In 2007, la Tallinn au avut loc revolte ale tinerilor, in special ale celor vorbitori de limba rusa, atunci cand Estonia a indepartat un monument al Armatei Rosii din al doilea razboi mondial din centrul capitalei. Moscova a calificat aceasta actiune drept o insulta la adresa luptatorilor sovietici care au alungat ocupantii nazisti din Estonia si a negat orice implicare in atacurile cibernetice ulterioare impotriva institutiilor de stat estoniene.

In declaratia sa de marti, guvernul estonian a mai spus ca va indeparta si alte monumente sovietice din Narva, cum ar fi un monument din epoca sovietica dedicat victimelor de razboi, care va fi inlocuit cu "un monument funerar neutru".

Ministrul de externe Urmas Reinsalu a mai spus ca oricarui strain care se opune acestor mutari i se va retrage permisul de sedere, a relatat agentia de stiri BNS.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare