Politic-Social

Intre ciocan si nicovala. O femeie este fortata sa aleaga intre a da nastere unui copil fara cap...

Intre ciocan si nicovala. O femeie este fortata sa aleaga intre a da nastere unui copil fara cap sau a face avort

17.08.2022, 14:39 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Nancy Davis, din Louisiana, SUA, nu s-a gandit vreodata ca va trece prin ceva atat de greu: sa aiba in uter un fetus fara cap (acranie). Acrania este o malformatie congenitala rara, fetusul sau nou-nascutul avand defecte ale pielii, scalpului si cutiei craniene.
Femeia are deja un copil acasa, dar este sfasiata de durere. "Este crunt ca stiu ca tin sarcina doar pentru ca apoi sa ingrop bebelusul", a declarat ea pentru televiziunea locala WAFB9.
Nancylocuieste in Louisiana, unde nu mai exista dreptul la intrerupere de sarcina. Ea ar fi nevoita sa ajunga tocmai in Florida, pentru a face un avort legal, sub supervizarea medicilor.
Acum cateva saptamani, gravida a mers la un control si i s-a spus ca fetusul nu va supravietui, asa ca trebuie sa decida curand: il pastreaza si il naste pentru a-l ingropa, sau calatoreste in Florida pentru a-l avorta. Femeia este data peste cap si timpul trece. Statul Florida interzice intreruperea de sarcina daca sarcina trece de 15 saptamani.
Curtea Suprema de Justitie din statul Louisiana a decis ca intreruperea de sarcina doar daca pune in pericol viata femeii, sau daca fetusul nu poate supravietui - dar nu se aplica inca din cauza discutiilor in vigoare intre republicani si asociatiile care sustin intreruperea de sarcina. In plus, acrania nu este pe lista scurta a Departamentului de Sanatate.
Durerea femeilor, invizbila pentru stat
Si nu doar Nancy trece prin asta, ci si alte femei din SUA. Valerie Williams, ginecoloaga din Louisiana, a dat marturie impotriva interzicerii dreptului la avort, povestind despre o pacienta de-a sa care a fost fortata sa indure "un travaliu lung de cateva ore, dureros, doar pentru a naste un fetus nonviabil, desi ea nu si-a dorit sa pastreze sarcina si a primit cel mai bun sfat medical in acest sens".
Medicul spune ca pacienta "tipa, dar nu de durere, ci din cauza traumei emotionale prin care trecea". A durat ore intregi pana cand placenta a iesit, provocandu-i pacientei hemoragie in cantitate de un litru si punandu-i viata in pericol.
Prin urmare, medicul spune ca o simpla procedura de avort ar fi durat 15 minute, scutindu-o pe femeie de trauma.
In Louisiana, medicii si asistentele care inlesnesc intreruperea de sarcina pot fi pedespiti cu 10-15 ani de inchisoare.
Curtea Suprema a SUA a eliminat in iunie dreptul constitutional la avort, anuland hotararea istorica Roe vs. Wade din 1973.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare