Cultura si divertisment

Imagine inedita surprinsa de Telescopul James Webb. Neptun si satelitii sai sunt dezvaluiti in...

Imagine inedita surprinsa de Telescopul James Webb. Neptun si satelitii sai sunt dezvaluiti in detalii fara precedent

22.09.2022, 12:23 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ultima data cand astronomii au avut o vedere atat de clara a celei mai indepartate planete de la Soare a fost atunci cand Voyager 2 al Nasa a devenit prima si singura sonda spatiala care a trecut pe langa gigantul de gheata pentru doar cateva ore, in 1989.
Acum, capacitatea fara precedent a lui Webb de a realiza imagini in infrarosu a oferit o noua imagine a atmosferei lui Neptun, a declarat Mark McCaughrean, consilier principal pentru stiinta si explorare la Agentia Spatiala Europeana.
Telescopul "inlatura toata stralucirea si fundalul", astfel incat "putem incepe sa deslusim compozitia atmosferica" a planetei, a declarat McCaughrean, care a lucrat la proiectul Webb timp de peste 20 de ani, potrivit The Guardian .
Neptun apare de un albastru intens in imaginile anterioare realizate de telescopul spatial Hubble din cauza metanului din atmosfera sa.
Cu toate acestea, lungimile de unda in infrarosu apropiat captate de NIRCam, aparatul principal de imagistica al lui Webb, arata planeta ca fiind de un alb cenusiu, cu nori de gheata care strabat suprafata.
"Inelele sunt mai reflectante in infrarosu", a spus McCaughrean, "asa ca sunt mult mai usor de vazut".
Imaginea arata, de asemenea, o "stralucire intriganta" in apropierea varfului lui Neptun, a precizat Nasa intr-un comunicat. Deoarece planeta este inclinata fata de Pamant si are nevoie de 164 de ani pentru a orbita in jurul Soarelui, astronomii nu au avut inca o privire buna asupra polului sau nordic.
Webb a observat, de asemenea, sapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun. Pe o imagine marita, deasupra lui Neptun se afla ceea ce pare a fi o stea cu tepi foarte stralucitoare, dar care este de fapt Triton, luna ciudata si uriasa a lui Neptun, care are un halou cu faimoasele varfuri de difractie ale lui Webb.
Triton, care este mai mare decat planeta pitica Pluto, pare mai stralucitoare decat Neptun deoarece este acoperita de gheata, care reflecta lumina. Intre timp, Neptun "absoarbe cea mai mare parte a luminii care cade pe ea", a declarat McCaughrean.
Deoarece Triton orbiteaza in sens invers in jurul lui Neptun, se crede ca a fost candva un obiect din centura Kuiper din apropiere, care a fost capturat pe orbita planetei. "Asa ca este destul de interesant sa te duci si sa te uiti la el", a spus McCaughrean.
In timp ce astronomii cerceteaza universul in cautarea altor planete ca a noastra, au descoperit ca gigantii de gheata precum Neptun si Uranus sunt cei mai raspanditi in Calea Lactee. "Fiind capabili sa le observam pe acestea in detaliu, putem sa ne bazam pe observatiile noastre asupra altor giganti de gheata", a spus McCaughrean.
Operational din iulie, Webb este cel mai puternic telescop spatial construit vreodata si a dezvaluit deja o cantitate copioasa de date fara precedent. Oamenii de stiinta spera ca acesta va anunta o noua era de descoperiri.
Cercetarile bazate pe observatiile lui Webb asupra lui Neptun si Triton sunt asteptate in cursul anului viitor. "Tipul de astronomie pe care il vedem acum era de neimaginat in urma cu cinci ani", a declarat McCaughrean.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare