Cultura si divertisment

Veste buna de la NASA: Uriasa racheta Artemis a finalizat testul de alimentare cu combustibil

Veste buna de la NASA: Uriasa racheta Artemis a finalizat testul de alimentare cu combustibil

22.09.2022, 12:48 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cu toate acestea, agentia spatiala americana spune ca va trebui sa se ia in considerare o serie de factori inainte de a se lua o decizie de "start".
"Nu-mi place sa devansez datele", a declarat directorul de zbor Charlie Blackwell-Thompson. "As vrea ca echipa sa aiba posibilitatea de a merge sa se uite la ele, pentru a vedea daca sunt schimbari pe care trebuie sa le facem la procedura noastra de incarcare, la calendarul nostru sau daca suntem bine asa cum suntem".
Vehiculul inalt de 100 de metri se afla pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spatial Kennedy din Florida.
Daca va primi "unda verde pentru lansare" saptamana viitoare, va incerca sa trimita o capsula, numita Orion, intr-o calatorie de 37 de zile in jurul Lunii, care se va incheia cu o aterizare in Oceanul Pacific.
Ar fi o demonstratie inainte ca astronautii sa urce la bordul SLS-Orion pentru o misiune repetata in 2024, potrivit BBC .
Secventa face parte din programul Artemis al Nasa, care urmareste sa readuca oamenii pe suprafata lunara dupa o absenta de peste 50 de ani.
Agentia spatiala americana a incercat sa lanseze racheta SLS pe 29 august si din nou pe 3 septembrie. Insa, in ambele ocazii, aceasta a fost afectata, printre altele, de scurgerea hidrogenului din conductele de alimentare.
Garniturile de etansare deteriorate au trebuit sa fie inlocuite si apoi testate, acesta fiind scopul exercitiului de miercuri.
Si, desi controlorii au observat din nou un comportament de scurgere, au reusit sa implementeze masuri pentru a mentine pierderile in limite acceptabile.
Mai mult, controlorii au reusit sa alimenteze complet atat etapa de baza, cat si etapa superioara a rachetei si sa le aduca in configuratia pregatita pentru zbor. Aceasta a inclus pregatirea celor patru motoare mari de la baza rachetei, care trebuie sa fie aduse la o temperatura de functionare extrem de scazuta.
Faptul ca Nasa poate continua sau nu lansarea ar putea depinde de o chestiune care nu are legatura cu bateriile din sistemul de terminare a zborului (FTS) al rachetei.
FTS este o serie de explozibili care ar distruge vehiculul in cazul in care acesta ar devia de la curs in timpul ascensiunii.
Bateriile au fost certificate pentru o perioada de timp care a expirat acum. Nasa considera ca bateriile sunt inca in stare buna si depune eforturi pentru a obtine prelungirea certificarii.
Daca nu se poate, racheta va trebui sa fie dusa inapoi in atelier pentru a fi resetata FTS, ceea ce va intarzia lansarea cu cateva saptamani.
Si, bineinteles, chiar daca toate obstacolele tehnice pot fi negociate, Nasa va trebui sa fie mereu cu ochii pe vreme. Exista sisteme de furtuni care se deplaseaza in jurul Golfului Mexic si in Atlantic si care s-ar putea dovedi problematice, in functie de modul in care vor evolua in cursul saptamanii viitoare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare