Externe

Mecanismele ilegale prin care Moscova racoleaza si trimite pe front detinuti

Mecanismele ilegale prin care Moscova racoleaza si trimite pe front detinuti

28.09.2022, 22:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Intr-un memoriu comun trimis la 21 septembrie, EPLN (din care face parte si APADOR-CH - Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania Comitetul Helsinki) si Russia Behind Bars (￯￯￯￯ ￯￯￯￯￯￯￯, RBB) au solicitat celor sase mecanisme ale ONU sa declare ca recrutarea prizonierilor rusi pentru a servi in Ucraina in randurile companiei paramilitare Wagner implica munca fortata si detentie arbitrara.
Pe baza unei analize extinse atat a surselor publice disponibile, cat si a informatiilor obtinute prin intermediul detinutilor, al rudelor acestora si al ofiterilor de penitenciare, raportul descrie in detaliu sistemul pus in aplicare de catre Wagner si ofera, totodata, date cantitative privind amploarea recrutarii in randul detinutilor.
Pana la 26 septembrie, aproximativ 6.000 de detinuti au fost recrutati in urma unei vizite a oficialilor Wagner in 47 de centre corectionale rusesti (rapoarte recente mentioneaza, de asemenea, incercari de recrutare in inchisori situate in regiunea Donetk, in Ucraina ocupata), se arata in documentul citat.
Aceste cifre cresc de la o zi la alta, atat ca urmare a noilor recrutari efectuate, cat si a informatiilor privind recrutarile anterioare care sunt dezvaluite, arata raportul.
Aceasta campanie de recrutare s-a desfasurat cu implicarea personala a sefului Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, si cu participarea activa a administratiei penitenciarelor rusesti, puncteaza sursele citate.
EPLN & RBB sustin ca astfel de activitati incalca legislatia rusa si o serie de instrumente internationale.
Odata recrutati de Wagner, detinutii nu mai sunt plasati sub supravegherea administratiei inchisorii. Prin urmare, controlul asupra detinutilor este transferat in mod ilegal unei entitati private.
Apoi, "ca urmare a absentei unui cadru juridic care sa reglementeze recrutarea detinutilor de catre o companie militara privata, autoritatile ruse supun acesti detinuti la munca fortata. In plus, avand in vedere legatura intrinseca dintre legalitatea unei privari de libertate si conditiile de executare a acesteia, utilizarea detinutilor pe campul de lupta constituie o detentie arbitrara. Executarea unor sarcini care nu au legatura cu obiectivele pedepsei, intr-un cadru total ilegal si cu promisiunea unei viitoare eliberari ipotetice, face ca ordinul de detentie sa piarda orice legatura cu condamnarea initiala, ceea ce il face invalid", mai precizeaza raportul.
Trimiterea persoanelor in cauza in zonele de lupta sub autoritatea unor contractori privati incalca in mod flagrant obligatia serviciului penitenciar, in temeiul dreptului international, de a proteja viata detinutilor, considera EPLN & RBB.
Prin urmare, EPLN & RBB indeamna mecanismele relevante ale ONU sa faca apel la autoritatile rusesti si le cer urmatoarele:
sa ofere raspunsuri la constatarile prezentate mai sus si sa comunice informatii despre prizonierii recrutati (numar, nume, situatia actuala, victime); sa puna capat campaniilor de recrutare ilegala in randul detinutilor; sa restrictioneze accesul contractorilor militari privati la penitenciare; sa asigure intoarcerea rapida pe teritoriul rusesc a prizonierilor detasati de Wagner si prezentarea lor in fata unui judecator care sa se pronunte asupra legalitatii detentiei lor; sa desfasoare o ancheta eficienta si sa traga la raspundere disciplinara si penala functionarii din penitenciare si alte organe guvernamentale care au fost implicati in si/sau au tolerat campania de recrutare in unitatile penitenciare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare