Politic-Social

Criza gazului. Raspunsul la intrebarea care ar putea decide viitorul Europei: Cum va fi iarna...

Criza gazului. Raspunsul la intrebarea care ar putea decide viitorul Europei: Cum va fi iarna 2022-2023? Iata primele prognoze

29.09.2022, 06:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Odata cu apropierea sezonului rece, meteorologii si climatologii vin cu primele prognoze. Modelul ECMWF este adesea considerat unul dintre cele mai fiabile sisteme de prognoza. Totusi trebuie retinut ca nicio prognoza sezoniera/cu raza lunga de actiune nu poate fi 100% "fiabila". Totusi ea ne ofera o prima imagine a ce ar putea sa insemne iarna 2022-2023.

Prognoza iarna 2022-2023 - Europa

In Europa se vor inregistra temperaturi medii in vest, sub influenta zonei de joasa presiune din apropiere. Anomalii mai calde sunt prognozate in unele parti ale Europei centrale, in crestere spre nord-est.

Daca ne uitam la probabilitatea temperaturii de suprafata prognozate pentru Europa, observam un model interesant. Cea mai mare parte a continentului se afla in intervalul temperaturilor medii, cu o usoara probabilitate de temperaturi mai ridicate decat media in partile centrale.

Din punct de vedere al precipitatiilor, se prognozeaza precipitatii in general medii in Europa Centrala si de Vest. In sudul continentului sunt prevazute mai multe precipitatii.

Prognoza speciala pentru precipitatii sub forma de zapada din datele ECMWF furnizate de proiectul Copernicus-EU arata ca Europa va avea caderi de zapada sub medie, ceea ce este surprinzator, avand in vedere lipsa unor anomalii calde puternice.

Concluzii

Primele estimari arata ca iarna 2022-2023 va fi una in media valorilor asteptate pentru acest anotimp. In conditiile in care obiectivele UE de stocare a gazului sunt indeplinite, iar livraile de GNL cresc, Europa ar putea iesi din iarna si in cazul in care Rusia ar taia gazul.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL in iarna viitoare decat in anul precedent. Impreuna cu reducerea cererii ca urmare a cresterii preturilor la energie, aceste livrari sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completa a fluxurilor din gazoductele rusesti incepand cu 1 octombrie, se arata intr-un raport al BloombergNEF.

Ideea ca iarna cu temperaturi medii ar putea fi trecuta a fost inaintata intr-un interviu pentru DW si de Krishna Sapkota, asociat senior la firma de analiza a datelor Enverus Intelligence.

"O reducere a cererii de 15%, asa cum vizeaza Uniunea Europeana, Europa va fi probabil capabila sa supravietuiasca intreruperii totale a aprovizionarii rusesti in aceasta iarna, daca vom avea temperaturi medii de iarna".

Si Romania ar fi ajutata de o iarna in normle perioadei.

Intr-o declaratie la Romanian International Gas Conference directorul Engie Romania, Eric Stab, a spus ca Romania s-ar putea descurca cu productia interna in conditiile in care am avea o "iarna blanda".

"Daca avem o iarna blanda, ne putem descurca fara importuri, doar cu productia nationala. Totusi, daca consumul depaseste 50 de milioane de metro cubi pe zi, vom avea nevoie de importuri In cazul unei ierni foarte grele, putem avea un consum care sa depaseasca 55 de milioane si sa ajunga la 60. In situatia asta, am avea nevoie de importuri si mai mari ca sa satisfacem cererea", a mai afirmat seful Engie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare