Externe

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Arhiepiscopul Carlos Filipe Ximenes Belo este acuzat de...

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Arhiepiscopul Carlos Filipe Ximenes Belo este acuzat de pedofilie

29.09.2022, 08:02 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Monseniorul Carlos Filipe Ximenes Belo, episcop al Timorului de Est si laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1996, este acuzat de abuz sexual asupra minorilor. Presa olandeza scrie despre caz.

Acuzatiile impotriva episcopului, acum in varsta de 74 de ani, ale unor victime, minori, se refera la presupuse evenimente care au avut loc in anii 1990.

Primele acuzatii - relateaza ziarul De Groene - dateaza din 2002. Belo locuieste in prezent in Portugalia si, potrivit la acelasi ziar olandez, ar avea restrictii, trebuind "sa ceara permisiunea Vaticanului", cum a spus mons. Norberto Do Amaral, presedintele Conferintei Episcopale din Timor, citat de acelasi ziar.

Presupusele abuzuri comise in Timorul de Est de Monseniorul Carlos Filipe Ximenes Belo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1996, ar avea loc tocmai in acei ani in care s-a bucurat de o mare notorietate in tara asiatica pentru munca sa in favoarea pacii, la vremea respectiva, in timpul ocupatiei de catre Indonezia.

Potrivit presei olandeze, presupusele victime, unele avand acum 40 de ani, au spus pentru De Groene: "Am fost foarte fericit, episcopul Carlos Filipe Ximenes Belo nu a fost doar seful puternic al Bisericii Romano-Catolice din Timorul de Est, ci si un erou national si un far de speranta pentru popor". Mai spune ca a fost abuzat si chiar platit sa taca.

La fel spune si o alta presupusa victima: mai intai violenta, apoi plata, ca sa nu se stie nimic. "A fost o suma mare pentru adolescent, care pierduse multi membri ai familiei din cauza ocupatiei indoneziene, in timpul careia 183.000 de timoreni au murit de foame, boala si violenta", relateaza ziarul.

Monseniorul Belo, contactat de ziar pentru comentarii, "a inchis telefonul fara sa dea niciun raspuns". Cercetarile efectuate de De Groene arata ca Belo a avut mai multe victime. Ziarul a vorbit cu aproximativ 20 de persoane familiarizate cu cazul: oficiali guvernamentali, politicieni, lucratori din ONG-uri, oameni ai Bisericii. "Mai mult de jumatate dintre ei cunosc o victima personal, in timp ce altii cunosc cazul", relateaza publicatia

Primele semne de abuz apar la inceputul anilor 2000. Dupa atata notorietate si faima, Belo demisioneaza brusc din functia de sef al Bisericii din Timor. Papa l-a eliberat de sarcini pe 26 noiembrie 2002. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace sustinea ca sufera de "oboseala fizica si psihica".

In ianuarie 2003, Belo a parasit Timorul de Est si s-a mutat oficial in Portugalia. A ales un nou post, iar in iunie 2004, Belo a devenit "asistent al preotilor" la Maputo, Mozambic, unde a revenit la munca.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare