Externe

SUA afirma ca un fost maior si sotia sa au incercat sa ofere Rusiei date medicale militare

SUA afirma ca un fost maior si sotia sa au incercat sa ofere Rusiei date medicale militare

29.09.2022, 20:36 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Jamie Lee Henry, fost maior, care a fost si medic la Fort Bragg, in Carolina de Nord, si sotia sa, Dr. Anna Gabrielian, au fost acuzati, intr-un rechizitoriu desecretizat la un tribunal federal din Maryland, de conspiratie si de divulgare ilegala de informatii de sanatate identificabile individual despre pacientii de la baza militara.

Reuters nu a putut stabili imediat cine ii reprezinta in acest caz.

In rechizitoriu se sustine ca afacerea a inceput dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Procurorii au declarat ca cei doi au vrut sa incerce sa ajute guvernul rus prin furnizarea de date care sa ofere regimului Putin "informatii despre conditiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul si armata SUA".

Cei doi s-au intalnit cu o persoana despre care credeau ca este un oficial rus, dar care, de fapt, era de fapt un agent sub acoperire al FBI, se arata in rechizitoriu.

La un hotel din Baltimore, pe 17 august, Gabrielian i-a spus agentului sub acoperire "ca era motivata de patriotismul fata de Rusia pentru a oferi orice asistenta pe care o putea oferi Rusiei, chiar daca asta insemna sa fie concediata sau sa mearga la inchisoare", se arata in rechizitoriu.

In cadrul intalnirii, ea s-a oferit voluntar sa il introduca pe sotul ei in schema, spunand ca acesta detinea informatii despre antrenamentele militare pe care Statele Unite le-au oferit Ucrainei, printre altele.

In cadrul unei alte intalniri, mai tarziu in aceeasi zi, Henry i-a spus agentului sub acoperire ca si el s-a angajat in favoarea Rusiei si a sustinut ca a avut chiar in vedere sa se inroleze voluntar in armata rusa.

Opinia sa, conform agentului, era ca Statele Unite ii folosesc pe ucraineni ca un mijloc de a-si exprima propria lor ura fata de Rusia.

La randul sau, agentul i-a indemnat sa citeasca o carte intitulata "Inside the Aquarium: The Making of a Top Soviet Spy", spunandu-le celor doi ca ii va ajuta sa inteleaga ceea ce urmau sa faca.

Se pare ca Henry a avut unele retineri in legatura cu furnizarea de date medicale, spunand ca ar incalca Legea privind portabilitatea si responsabilitatea in domeniul asigurarilor de sanatate (HIPAA), se arata in rechizitoriu, dar sotia sa nu a avut nicio ezitare.

Intr-o intalnire ulterioara din 24 august, aceasta i-a spus agentului sub acoperire ca sotul ei este un "las" care se ingrijoreaza de incalcarea HIPAA, dar ca ea a incalcat legea "tot timpul" si ca va avea grija ca ei sa poata oferi Rusiei acces la dosarele medicale ale pacientilor din Fort Bragg.

Pana la sfarsitul lunii, ea a predat informatii despre actuali si fosti oficiali militari si despre sotiile acestora, se arata in document.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare