Cultura si divertisment

Instrument cu inteligenta artificiala poate prezice riscul de boli de inima in mai putin de un minut

Instrument cu inteligenta artificiala poate prezice riscul de boli de inima in mai putin de un minut

05.10.2022, 14:31 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Descoperirea ar putea permite oftalmologilor si altor lucratori din domeniul sanatatii sa efectueze un screening cardiovascular pe strada cu ajutorul unei camere de luat vederi, fara a fi nevoie de analize de sange sau de verificarea tensiunii arteriale, potrivit celui mai mare studiu de acest tip din lume.

Cercetatorii au descoperit ca imagistica cu ajutorul inteligentei artificiale a venelor si arterelor de pe retina poate preciza riscul de boli cardiovasculare, de deces cardiovascular si de accident vascular cerebral, potrivit The Guardian .
Acestia spun ca rezultatele ar putea deschide usa catre un test foarte eficient, neinvaziv, care sa devina disponibil pentru persoanele cu risc mediu sau ridicat de boli de inima si care nu trebuie sa fie efectuat intr-o clinica.
Rezultatele lor au fost publicate in British Journal of Ophthalmology.
"Acest instrument de inteligenta artificiala ar putea permite cuiva sa stie in 60 de secunde sau mai putin nivelul de risc", a declarat pentru The Guardian autorul principal al studiului, profesorul Alicja Rudnicka. Daca cineva afla ca riscul sau este mai mare decat se astepta, i s-ar putea prescrie statine sau i s-ar putea oferi o alta interventie, a spus ea.
Vorbind de la o conferinta pe teme de sanatate din Copenhaga, Rudnicka, profesor de epidemiologie statistica la St George's, Universitatea din Londra, a adaugat: "Ar putea sfarsi prin a imbunatati sanatatea cardiovasculara si ar putea salva vieti".
Bolile circulatorii, inclusiv bolile cardiovasculare, bolile coronariene, insuficienta cardiaca si accidentele vasculare cerebrale, sunt cauze majore de sanatate precara si de deces la nivel mondial. Numai bolile cardiovasculare reprezinta cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial. Numai in Regatul Unit este responsabila de unul din patru decese.
Desi exista mai multe teste de predictie a riscului, acestea nu sunt intotdeauna capabile sa identifice cu exactitate pe cei care vor dezvolta sau vor muri din cauza bolilor de inima.
Cercetatorii au dezvoltat un instrument complet automatizat cu inteligenta artificiala, Quartz, pentru a evalua potentialul imagisticii vasculare retiniene, plus factorii de risc cunoscuti, pentru a prezice sanatatea vasculara si decesul.
Acestia au folosit instrumentul pentru a scana imagini de la 88.052 de participanti la UK Biobank cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani. Cercetatorii au analizat in mod specific latimea, suprafata vaselor si gradul de curbura a arterelor si venelor din retina pentru a dezvolta modele de predictie pentru accident vascular cerebral, atac de cord si deces din cauza bolilor circulatorii.
Ulterior, ei au aplicat modelele la imaginile retinei a 7.411 participanti, cu varste cuprinse intre 48 si 92 de ani, din cadrul studiului European prospective investigation into cancer (Epic)-Norfolk. Performanta Quartz a fost comparata cu cadrul de scoruri de risc Framingham, utilizat pe scara larga.
Starea de sanatate a fiecaruia a fost urmarita in medie timp de sapte pana la noua ani. La barbati, s-a constatat ca latimea, curbura si variatia latimii venelor si arterelor din retina sunt predictori importanti ai decesului din cauza bolilor circulatorii. La femei, suprafata si latimea arterelor si variatia curburii si latimii venelor au contribuit la prezicerea riscului.
Instrumentul de inteligenta artificiala a exploatat date de la participanti, inclusiv orice antecedente de fumat, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale si atacuri de cord anterioare.
Cercetatorii au constatat ca datele privind retina calculate de Quartz au fost asociate in mod semnificativ cu bolile cardiovasculare, decesele si accidentele vasculare cerebrale, cu o performanta predictiva similara cu scorul de risc clinic Framingham.
"Predictia riscului de vasculometrie activata de AI este complet automatizata, cu costuri reduse, neinvaziva si are potentialul de a ajunge la o proportie mai mare de populatie in comunitate, datorita disponibilitatii "pe strada" si pentru ca nu sunt necesare prelevarea de sange sau [masurarea tensiunii arteriale]", au scris cercetatorii.
Intr-un editorial conex, Dr. Ify Mordi si Prof. Emanuele Trucco, de la Universitatea din Dundee, care nu au fost implicati in studiu, au declarat ca ideea verificarilor oculare AI pentru sanatatea inimii este "cu siguranta atractiva si intuitiva".
Acestia au adaugat: "Rezultatele consolideaza dovezile din mai multe studii similare care arata ca retina poate fi o sursa utila si potential perturbatoare de informatii pentru riscul de boli cardiovasculare in medicina personalizata".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare