Externe

Imnul protestelor devine viral. Regimul teocratic iranian l-a arestat pe muzicianul care a compus...

Imnul protestelor devine viral. Regimul teocratic iranian l-a arestat pe muzicianul care a compus melodia

05.10.2022, 22:45 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pe masura ce demonstratiile impotriva mortii lui Mahsa Amini intra in a treia saptamana in Iran, un cantec de protest al unuia dintre cei mai populari muzicieni ai Iranului a devenit imnul celei mai mari revolte civile de decenii, canalizand furia iranienilor din tara si din strainatate.

Versurile melodiei Baraye de Shervin Hajipour sunt preluate in intregime din mesajele pe care iranienii le-au postat online despre motivul pentru care protesteaza. Fiecare vers incepe cu cuvantul Baraye - care inseamna "Pentru..." sau "Din cauza..." in limba farsi.

Hajipour a lansat melodia online saptamana trecuta si a devenit rapid virala, fiind vizionata de milioane de ori pe diverse platforme. Videoclipurile arata melodia cantata de eleve din Iran, rasunand de la geamurile masinilor din Teheran si cantat la protestele de solidaritate din Washington, Strasbourg si Londra in acest weekend, scrie The Guardian .

Se pare ca Hajipour, in varsta de 25 de ani, a fost arestat pe 29 septembrie, la cateva zile dupa ce cantecul a fost lansat. Potrivit mesajelor postate pe Twitter de sora lui Hajipour si verificate de Human Rights Watch, serviciile de informatii din provincia Mazandaran i-au sunat pe parintii lui Hajipour si i-au informat despre arestarea lui la 1 octombrie.

Marti, un procuror de stat din Mazandaran a declarat agentiei de presa de stat IRNA ca Hajipour a fost eliberat pe cautiune, dar nu a oferit alte detalii.

Surse apropiate lui Hajipour cred ca cantaretul a fost obligat sa elimine melodia de pe Instagram atunci cand a fost arestat. De atunci, a fost inregistrata ca fiind scrisa de altcineva, permitand sa se faca plangeri privind incalcarea drepturilor de autor, ceea ce a dus la eliminarea melodiei de platformele pe care a fost incarcat. Cu toate acestea, melodia a fost deja distribuita pe scara larga si continua sa fie incarcata de utilizatori pe YouTube.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare