Externe

Germania insista ca propunerea privind sistemele Patriot se adreseaza Poloniei

Germania insista ca propunerea privind sistemele Patriot se adreseaza Poloniei

24.11.2022, 23:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Christine Lambrecht, ministrul german al Apararii, a argumentat, conform site-ului Tagesschau.de, ca bateriile Patriot sunt integrate in sistemul antiaerian al Aliantei Nord-Atlantice, fiind destinate apararii teritoriului NATO.

"Iar daca ar fi sa fie utilizate in afara teritoriului NATO, atunci acest lucru trebuie discutat in prealabil cu NATO, la nivelul statelor aliate", a declarat Christine Lambrecht, intr-o conferinta de presa organizata alaturi de ministrul eston al Apararii, Hanno Pevkur.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si ministrul polonez al Apararii, Mariusz Blaszczak, au semnalat joi ca ar prefera ca sistemele Patriot pe care le-ar oferi Germania sa fie instalate pe partea ucraineana a frontierei comune. Mateusz Morawiecki a declarat ca incidentul produs saptamana trecuta in localitatea poloneza Przewodow, unde a cazut o racheta, demonstreaza ca trebuie protejata frontiera comuna dintre Polonia si Ucraina. "Vrem ca aceasta zona sa fie protejata cat se poate de bine, la fel ca si orasele ucrainene", a afirmat premierul Poloniei. Iar ministrul polonez al Apararii, Mariusz Blaszczak, a declarat, potrivit publicatiei Focus, ca "trebuie protejata Ucraina, pentru evitarea unor noi victime si pentru contracararea atacurilor asupra infrastructurii energetice", dar "trebuie aparata si frontiera estica a Poloniei".

Noua propunere a Varsoviei, salutata de Administratia de la Kiev, a generat nemultumire la Berlin. Oficialii Ministerului german al Apararii sunt surprinsi de initiativa Poloniei, au declarat surse guvernamentale citate de publicatia Suddeutsche Zeitung. Au aparut reactii si in Parlamentul Germaniei. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, presedintele Comisiei pentru Aparare din Bundestag, a explicat ca oferta Germaniei era adresata Poloniei. "In mod categoric, propunerea Berlinului nu era gandita in acest mod. Este curios ca oamenii pot avea declaratii atat de diferite", a subliniat Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Luni seara, Guvernul Poloniei anuntase ca accepta propunerea Guvernului Germaniei de a contribui la securizarea spatiului aerian polonez prin furnizarea unor sisteme antiaeriene Patriot si a unor avioane de vanatoare. Christine Lambrecht, ministrul german al Apararii, a discutat luni cu omologul sau polonez, Mariusz Blaszczak. "Am convenit cu omologul meu polonez Mariusz Blaszczak sa trimitem din Germania sisteme antiaeriene Patriot si avioane Eurofighter pentru securizarea spatiului aerian al Poloniei", a declarat Lambrecht, potrivit agentiei DPA.

Detaliile urmau sa fie stabilite de expertii germani si polonezi, iar acordul trebuia sa primeasca aprobarea Aliantei Nord-Atlantice. Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apararii, confirmase luni ca Germania urma sa trimita Poloniei sisteme Patriot si avioane de vanatoare, pentru securizarea spatiului aerian polonez in zona frontierei cu Ucraina. "Acum va trebui clarificat ce versiune a sistemelor Patriot va fi furnizata, cand vor fi aduse instalatiile si cat vor fi stationate in Polonia. Ma astept sa stabilim rapid detaliile cu Germania", afirma Mariusz Blaszczak luni.

Doua persoane au fost ucise saptamana trecuta in localitatea poloneza Przewodow, situata la cativa kilometri de frontiera cu Ucraina, dupa caderea unei rachete. Autoritatile poloneze si NATO cred ca a fost vorba de o racheta antiaeriana ucraineana, desi Kievul a semnalat ca este posibil sa fi fost o racheta rusa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare