Politic-Social

Asociatii: Ministerul Finantelor a perturbat transportul elevilor

Asociatii: Ministerul Finantelor a perturbat transportul elevilor

29.11.2022, 21:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Mai multe asociatii ale elevilor solicita Guvernului sa scoata din ordonanta de urgenta pentru masuri fiscal-bugetare prevederile referitoare la transportul elevilor.

Ministerul Finantelor a pus in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru unele masuri fiscal-bugetare, la nivelul caruia sunt introduse anumite prevederi referitoare la finantarea transportului gratuit al elevilor.

"Este introdusa o derogare de la Legea nr. 1/2011, care prevedea ca autoritatile locale vor primi bani prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura gratuitatea, si este introdusa o restituire pentru transportul local. Conform proiectului, in loc ca banii sa fie acordati prin transfer catre bugetele locale, Consiliile Locale vor asigura gratuitatea din bugetul local, urmand ca mai apoi sa le fie restituiti 40 lei/elev/luna. Aceasta suma este una stabilita din pix, fara vreun calcul economic in spate, care nu acopera nevoile autoritatilor locale. Cu titlu de exemplu, in Bucuresti un abonament lunar costa 80 de lei, acesta fiind deja subventionat din bugetul local. In acest context, avand in vedere faptul ca este al treilea an in care Consiliile Locale nu au primit banii pentru transportul elevilor, si ca mai multe autoritati din tara au pe rol procese cu Guvernul in aceasta speta, exista riscul ca Consiliile Locale sa refuze sa asigure transportul local gratuit al elevilor, cum au facut si Consiliile Judetene. Mai mult, proiectul omite complet cazul transportului judetean, unde de asemenea ar trebui asigurata gratuitatea in mod identic cu procedurile aplicate in cazul transportului local", potrivit unui comunicat semnat de Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Bacau (AEBc), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM), Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) si Asociatia Elevilor din Timis (AETm).

Semnatarii amintesc ca la momentul actual, exista o initiativa legislativa care prevede restituirea cheltuielilor autoritatilor locale cu transportul elevilor, initiat la solicitarea si propunerea reprezentantilor elevilor.

"Daca proiectul este aprobat, autoritatile locale isi vor putea primi banii integral, iar Guvernul nu va mai avea nicio posibilitate de a ocoli dispozitiile legale. Procedura de urgenta a fost aprobata asupra proiectului, iar in acest context consideram oportun ca Parlamentul sa decida asupra subiectului, nu Guvernul, nefiind necesara legiferarea prin OUG. Solicitam Ministerului Finantelor sa retraga prevederile ce vizeaza transportul elevilor din proiectul de OUG", se mentioneaza ian finalul comunicatului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare