Politic-Social

Aproape un milion de romani isi serbeaza onomastica de Sf. Andrei

Aproape un milion de romani isi serbeaza onomastica de Sf. Andrei

29.11.2022, 22:32 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Miercuri isi serbeaza onomastica, potrivit datelor Directiei Generale pentru Evidenta Persoanelor, 910.240 de persoane.

Cele mai intalnite nume sunt Andrei si Andreea, adica peste 827.220. De asemenea, romani care poarta numele de Andra, Andrada, Andrusca, Adrea, Deea, Deia, Andreeas, Andreiu, Andruta, Andi, Andu, Endre sau Ondras isi serbeaza onomastica tot pe 30 noiembrie

Parlamentul a adoptat, in 2012, legea care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, sa fie declarata zi libera.

Sfantul Apostol Andrei a ajuns pe pamantul dobrogean in jurul anului 60 d. Hr. Aici a gasit trei preoti pagani care slujeau in pestera, geti de neam, cunoscuti sub numele Innal, Rimmal si Pinnal. Pestera este situata in Dealul Urluiului, la 4 km de localitatea Ion Corvin si la aproximativ 80 de kilometri de Constanta.

Conform traditiei, acolo s-a adapostit Sfantul Apostol Andrei, fiind considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre si poarta de patrundere a crestinismului pe teritoriul Romaniei.

Pe cei trei preoti pagani i-a botezat in apa unuia din izvoarele care curge langa pestera (paraul Cuzgun), dupa care i-a hirotonit ca preoti crestini. Izvoarele se vad si astazi, iar localnicii si pelerinii le considera izvoarele cu apa cea mai buna din tot cuprinsul Dobrogei.

Acest loc de rugaciune si vietuire duhovniceasca a devenit o adevarata vatra monahala, cunoscuta bine in zona, asa cum demonstreaza toponimia locului. Padurea care adapostea sihastria s-a numit in popor sfanta, iar valea din imprejurimi a primit numele Valea Calugarilor.

In primavara anului 1943, pestera si izvoarele au fost redescoperite de preotul Constantin Lembrau, impreuna cu Jean Dinu, teolog si jurist cu studii la Sorbona. In acelasi an au inceput lucrarile de amenajare a pesterii si a incintei. La intrarea in pestera s-a ridicat o fatada din zid de piatra tencuita si un platou pentru slujbe.

La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Paunescu a sfintit locul, redevenind loc de inchinare si de rugaciune, asa cum a fost in decursul vremurilor.

Pestera a devenit o ruina in timpul razboiului si a fost data uitarii, mai ales dupa desfiintarea fortata a Episcopiei de Constanta, in anul 1948, si transferarea Episcopului Chesarie si a administratiei eparhiale la Galati.

In perioada 1986-1989, arhiereul Lucian Florea, pe atunci vicar episcopal la Galati, a curatat intrarea si interiorul pesterii. Turla de piatra a fost inaltata pana la 1 metru deasupra pamantului, ca sa nu intre in pestera apa ce se scurgea de pe deal.

Apoi, in vara anului 1990, doi vietuitori de la manastirea Sihastria, ieromonahul Victor Ghindaoanu si monahul Nicodim Dinca, oameni din partea locului, din satul Zorile, au sosit in Dobrogea cu gandul de a reface vechea vatra monahala. S-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari. Tot atunci s-a turnat fundatia noului paraclis.

In primavara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotarat ca Sfantul Andrei sa fie socotit ocrotitorul Dobrogei.

Intre 1998-2002 s-au facut lucrari de constructie la biserica mare, iar in anul 2006, biserica a fost sfintita de catre IPS Teodosie Petrescu.

In acest sfant lacas se pastreaza o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, aduse din Grecia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare