Politic-Social

Instructor canin: Ana Oros ar fi putut fi atacata de caini de lupta. Tipologia unui caine de atac

Instructor canin: Ana Oros ar fi putut fi atacata de caini de lupta. Tipologia unui caine de atac

24.01.2023, 21:36 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Tudor Ionescu, fost consilier general in perioadaa 2016 - 2020, este expert in politici pentru protectia animalelor si a lucrat la hotarile Consiliului General al Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste strategia animalelor fara stapan. El spune ca exista legislatie pentru interventie in cazul animalelor fara stapan, prin care este protejat si animalul, si persoana.

"Exista o legislatie la nivel national, iar in Bucuresti m-am asigurat personal in calitate de consilier general in mandatul pe care l-am avut intre 2016 si 2020 sa avem o legislatie suplimentara, sa avem hotarari de Consiliu General multiple prin care sa ne asiguram in primul rand de siguranta cetatenilor, dar si de o coabitare armonioasa intre om si animal", spune Tudor Ionescu.

Astfel, la nivel national exista OUG 155/2001 care este dublata de Legea 258/2013. In OUG chiar din primul articol se scrie ca autoritatile locale si Consiliul General al municipiului Bucuresti au obligativitatea de a infiinta servicii de gestionare a cainilor fara stapan. Daca nu au posibilitatea pentru localitati mai mici, se poate delega acest serviciu catre asociatii de protectie a animalelor, nu catre SRL-uri, potrivit legii.

"Majoritatea UAT-urilor fac contracte cu niste SRL-uri care nu au ca obiectiv protectia drepturilor animalului si de acolo decurg o serie de abuzuri si de sifonari ale banilor publici, totul pe suferinta animalelor spi cheltuiala cetatenilor", spune Ionescu.

De asemenea, exista OUG 55 din 2002 privind regimul de detinere a cainilor periculosi si agresivi, unde sunt mentionate si rasele de caini periculosi. Aceasta ar trebui actualizata, spune fostul consilier general. Totusi, in aceasta OUG exista obligativitatea ca posesorii acestor rase de animale, Pitbull, Amstaff etc. sa fie declarate la Asociatia Chinologica din orasul de domiciliu si la sectia de politie de care apartine persoana care are in proprietate astfel de animal. Potrivit documentului. minorii nu au voie sa aiba astfel de animale.

"Din pacate, practica ne arata ca sunt foarte multi minori care au astfel de rase, sunt foarte multe persoane care au astfel de rase si inclusiv din exemplarele capturate de ASPA la Lacul morii in acest sfarsit de saptamana, unul dintre exemplare facea parte exact din aceste rase. Nu era nici sterilizat, nici microcipat, dar cu siguranta va spun ca avea proprietar", spune, pentru MEDIAFAX, Tudor Ionescu.

In 2006 a aparut si legea 205/2006 care prevede interzicerea cruzimilor asupra animalelor, in care sunt prevazute conditiile de detinere a acestora.

Exista, insa, si hotarari ale CGMB, iar cea mai importanta este strategia pentru protectia animalelor din 2017, Hotararea de Consiliu General nr. 170.

"Este fructul unor ample discutii intinse pe luni de zile cu medici veterinari, persoane cu expertiza in Romania si in afara, chiar si europarlamentari din Germania au contribuit la acest document, asociatii de protectie a animalelor, dresori, Asociatia Chinologica etc. Este o strategie care detaliaza pas cu pas masurile pe care administratia din Bucuresti, Primaria Generala si institutiile din subordine, trebuie sa le intreprinda astfel incat sa rezolve problema care in 2016 era inca prezenta a cainilor fara stapan, a animalelor fara stapan, pentru ca in Bucuresti nu sunt doar caini fara stapan, ci si alte animale. ASPA in 2016 (inainte de aparitia HCG 170- n.r.) era o institutie hulita, detestata, de hingheri, opaca. (...) Am reusit, prin implementarea acestei strategii, sa facem lucrurile asa cum trebuie: sa ridicam cainii minimizand trauma la care sunt supusi in momentul prinderii de pe domeniul public, sa fie dusi in adapost, sa amelioram conditiile in care sunt tinuti in adaposturi, sa lansam campanii masive de sterilizare. In 3 ani de zile am reusit sa finantam sterilizarea a apropae 30.000 de caini si pisici. Au fost campanii de adoptii. Toate au fost dublate de alte hotarari de consiliu, pe care le-am votat, dar care au ramas, din pacate, pana in prezent, neimplementate. Ma refer la mandatarea ASPA sa caute si sa propuna CGMB un teren unde sa fie construit un nou adapost, care sa vina sa creasca capacitatea adaposturilor pe care o are ASPA in acest moment. A doua este hotararea 562 prin care CGMB a mandatat ASPA sa faca un recensamant al animalelor din Bucuresti. Nu s-a intamplat. Recensamantul nu s-a realizat, dar el este foarte important pentru ca doar in Bucuresti aproximativ o familie din trei sau o familie din patru cel mult are un animal de companie, un caine, o pisica sau chiar amandoua. Si eu am un caine si doua pisici. Putem anticipa o populatie foarte importanta de caini si pisici din care o larga parte nu este nici sterilizata si nici microcipata", mai spune fostul consilier general.

Din 2015 exista obligativitatea sterilizarii tuturor exemplarelor de caini care nu au pedigree, care nu provin din canise autorizate. In plus, orice rasa care seamana cu o rasa dar nu are pedigree trebuie microcipata si sterilizata, astfel incat in cazul exemplarului prins la Lacul Morii, acel Amstaff sau metis de Pitbull, sa poata fi identificat proprietarul.

"Nu mai departe de duminica, deci la nici 24 de ore de la decesul Anei Oros, in parcarea unui centru comercial din Sectorul 6 au fost gasite doua exemplare de ciobanesc de Asia Centrala. Ciobanescul de Asia Centrala este un caine care atinge 70 - 80 de kilograme (...). O muscatura poate sa sfarme piciorul unui om fara nicio problema. Aceste doua exemplare erau zgarda, fara lesa, in parcarea unui centru comercial si in momentul in care echipajele au venit au constatat ca aveau microcip, iar proprietarul a fost chemat, a ramas pentru aplicarea masurilor legale. Acest lucru arata ca aceasta microcipare si existenta unor caini fara lesa, fara zgarda nu este doar o consecinta a cainilor fara stapan, ci si a abandonului si a neglijentei, ca sa nu spun a iresponsabilitatii unor proprietari", adauga Tudor Ionescu.

Acesta spune ca multi cetateni care locuiesc in zona Lacul morii i-au confirmat, unii si-au asumat si public, ca nu cainii maidanezi au atacat-o pe Ana Oros.

"Indraznesc eu sa adaug ca nu doar cainii maidanezi au atacat-o pe Ana Oros, ci si caini antrenati pentru lupta si acesta este un element foarte important pentru ca diferenta de abordare din tipologia canina intre un caine maidanez si un caine care este pregatit ca sa atace si sa intre in confruntari si a duce confruntari violente pana la capat cu alte animale sau cu oameni este radical diferita. Daca un caine fara stapan se va speria daca esti un pic mai impunator sau faci niste miscari... El nu prea ataca, eventual vine din spate si te ciupeste, dar si asta este foarte grav. Si plecam de la premisa ca niciun caine nu are ce sa caute nesupravegheat. Un caine pregatit pentru lupta se va lupta cu tine pana la sfarsit, stie cum sa faca asta, stie de unde sa muste ca sa faca rau, stie cum sa muste, stie sa adanceasca muscatura, stie sa sfartece, aplica presiunesi toate aceste elemente duc, de cele mai multe ori, la pierderea unei confruntari intre un caine si un om, nu mai vorbesc daca sunt mai multi caini. Si daca adaugam faptul ca in proximitatea locului unde Ana Oros a fost ucisa am vazut in departare o turma de oi care implica prezenta unor caini de stana, care sunt o specie aparte... nu vreti sa va intalniti nici macar daca sunteti echipati cu elemente de aparare. Acesti caini nu au sub nicio forma regulile unui caine de curte, caine de strada... acesti caini distrug, ucid. Este modul cum ei au fost genetic dezvoltati. Daca adaugam toate aceste elemente, vedem ca problema este mult mai complexa", a mai spus Tudor Ionescu.

El spune ca se intreaba de ce in primele ore de cand s-a aflat de tragedia de la Lacul Morii nu s-a dispus din partea Politiei nationale - singura institutie care putea sa dispuna asa ceva - o recoltare de probe gastrice din stomac la toti cainii din curtile caselor care erau in acea zona, astfel incat sa se poata vedea daca exista sau nu ADN uman in continutul gastric al acelor caini.

"Solutia de astazi este ca Primaria sa respecte si sa revina la Hotararea 170/2017 si sa o respecte, in sensul capturarii de pe domeniul public, dezvoltarii infrastructurii ASPA cu capacitati sporite de cazare si de prindere, campanie de sterilizare masiva in Bucuresti si nu doar in Bucuresti, ci si in Ilfov, si Ilfovul a inceput sa faca pasi importanti in acest sens. Unul fara altul nu se poate, pentru ca acesti caini sunt caini care migreaza, este ca o barca cu multe gauri intr-un lac, iar acele gauri sunt punctele de acces. Un singur caine se inmulteste in mod natural poti avea in termen de 6 ani peste 10 mii de caini. Si atunci calculul este si financiar rentabil: ce e mai bine pentru o primarie daca vrem sa fim foarte cinici? Sa sterilizezi un caine, procedura care costa 300 - 500 de lei maxim astazi sau sa nu sterilizezi din varii motive si peste 6 ani sa prinzi si sa eutanasiezi 10 mii sau peste 10.000 de exemplare? De aceea, sterilizarea este singura solutie, dublata insa de verificarea si sanctionarea, chiar cu consecinte penale, a persoanelor care nu respecta legislatia, care abandoneaza cainii, ii lasa pe strada", a mai spus expertul in politici publice de protectie a animalelor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare