Politic-Social

Oamenii sunt capabili sa inteleaga maimutele mai bine decat se credea - cercetare

Oamenii sunt capabili sa inteleaga maimutele mai bine decat se credea - cercetare

24.01.2023, 22:04 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cercetatorii au descoperit ca adultii pot discerne semnificatia gesturilor facute de bonobo si cimpanzei, desi nu folosesc neaparat ei insisi astfel de gesturi.

"Se pare ca aceasta este o abilitate care se pastreaza atat la specia noastra, cat si la celelalte maimute", a declarat Dr. Kirsty Graham, primul autor al cercetarii de la Universitatea St Andrews, din Scotia, citat de The Guardian.

Comunicarea intentionata, in care un individ transmite un inteles unui alt individ, este o caracteristica a limbajelor umane, dar este rar intalnita la alte specii. Insa, cercetatorii au dezvaluit ca adultii prezinta un nivel surprinzator de intelegere a gesturilor maimutelor.

Cercetatorii au analizat datele provenite de la 5.656 de participanti care au luat parte la un joc online in care li s-au aratat 20 de videoclipuri cu cimpanzei si bonobo care faceau 10 dintre cele mai comune gesturi ale lor, cum ar fi "ingrijeste-ma", "da-mi mancarea" si "hai sa facem sex", alaturi de o ilustratie a gestului.

In timp ce unele dintre gesturi aveau un singur sens, altele aveau mai multe - sensul corect depinzand de context.

Participantii au fost repartizati in mod aleatoriu fie sa urmareasca gesturile insotite de un text despre ceea ce faceau maimutele inainte de gest - cum ar fi sa manance sau sa se odihneasca -, fie fara aceste informatii, si li s-a cerut sa selecteze sensul corect din 4 raspunsuri posibile.

Rezultatele au aratat ca participantii s-au descurcat mai bine decat se credea la interpretarea corecta a semnificatiilor gesturilor cimpanzeilor si ale bonobo, indiferent daca au fost sau nu oferite informatii contextuale, cu o rata medie de succes de 57% in cazul in care au fost oferite informatii si de 52% in cazul in care nu au fost oferite. Mai mult, rezultatele au fost valabile indiferent daca gestul avea sau nu doar un singur inteles sau mai multe intelesuri.

"Gesturile si vocalizele [stramosilor nostri] au co-evoluat probabil in gesturile umane moderne si in limbajul uman pe care il avem astazi", a declarat Graham. "Studii ca acesta si [cercetarea la sugari] ne dau mai multa incredere in a spune ca acesta este probabil un lucru pe care ultimul nostru stramos comun [cu alte maimute mari] ar fi fost capabil sa il faca".

O ipoteza este ca intelegerea este innascuta, in timp ce o alta ipoteaza ar fi ca aceasta apare ca urmare a unui corp similar, a obiectivelor sociale si a capacitatii de a deslusi semnificatia - posibil ajutata de unele gesturi care seamana cu rezultatul dorit.

"Ar putea fi mai degraba o capacitate mostenita decat un vocabular mostenit", a spus Graham.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare