Politic-Social

Ministerul Investitiilor: 1,8 milioane de romani, conectati la reteaua de apa si canalizare prin...

Ministerul Investitiilor: 1,8 milioane de romani, conectati la reteaua de apa si canalizare prin POIM

26.01.2023, 22:01 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit unui comunicat al MIPE; prin proiectele de infrastructura selectate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, locuitorii Romaniei beneficiaza de o mai buna alimentare cu apa, tinta ce urmeaza sa fie atinsa la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populatia Romaniei beneficiaza de o mai buna tratare a apelor uzate, tinta atinsa de POIM pana in decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenti.

"Sa traiesti fara apa curenta si canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viata. Tocmai de accea, este o componenta pentru care am considerat ca este moral sa aloc o atentie deosebita. Pe parcusul celor doua mandate in MIPE, pentru sectorul de apa si apa uzata am semnat personal 21 contracte de finantare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. In total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investitii in infrastructura, in valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alti 3.768 km conducte noi sau optimizate apa si 3.209 km conducte noi sau optimizate de apa uzata", a declarat ministrul Marcel Bolos.

In perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finantare in sectorul de apa si apa uzata din Romania cu o valoare totala eligibila de 33,6 miliarde lei, din care 19 contracte in valoare totala eligibila de 437,15 milioane lei sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenta tehnica si 65 reprezinta proiecte de investitii in infrastructura de apa si apa uzata. Acestea din urma insumeaza 33,07 miliarde lei valoare totala eligibila, investitiile contribuind la cresterea nivelului de trai a locuitorilor din Romania prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate si la cresterea nivelului colectarii si epurarii apelor uzate.

"Desi procentul populatiei cu acces la facilitati de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare conforme a crescut semnificativ in ultimii ani, nevoia de investitii pentru conservarea resurselor de apa prin imbunatatirea solutiilor de tratare, reducerea pierderilor tehnologice legate de procesul de tratare si reducerea pierderilor de pe retelele de transport si distributie prin optimizarea acestora, pentru conectarea populatiei la sisteme de alimentare cu apa conforme, precum si pentru asigurarea de sisteme de colectare si epurare a apelor uzate din aglomerarile ramase este inca mare. Investitiile sunt necesare totodata si pentru atingerea sau mentinerea starii bune a corpurilor de apa", a transmis MIPE:

Proiectele prin Programul Operational Sectorial Mediu (POSM), Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si Programul National Dezvoltare Rurala (PNDR) au adus un progres semnificativ pentru in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii romanilor, dar 20% din populatia inca nu este deservita de sistemul public de alimentare cu apa, arata ministerul, care sustine ca una dintre prioritatile Programului Dezvoltare Durabila 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europena, este continuarea procesului de conectare a Romaniei la reteaua de apa.

In acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apa si apa uzata. Investitiile vor consta atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finantate, din FEDR si FC, investitii in sectorul apei si apei uzate avand ca obiectiv specific promovarea accesului la apa si a gestionarii durabile a apelor.

MIPE mai arata ca, pana acum, in baza prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele masuri pentru proiectele de infrastructura de apa si apa uzata finantate din fonduri europene si pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Caras-Severin, Galati (Matca), Prahova si Hunedoara insumand 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare