Externe

Statele occidentale ar fi bucuroase sa vada o Turcie post-Erdogan, potrivit analistilor

Statele occidentale ar fi bucuroase sa vada o Turcie post-Erdogan, potrivit analistilor

28.01.2023, 14:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sultanul ar putea conduce Turcia pentru al treilea deceniu. Analistii spun ca rezultatul ar putea fi unul strans pentru Erdogan.

Scrutinul, care este asteptat sa fie pe 14 mai, are loc pe fondul celei mai grave coliziuni intre Rusia si Occident de la sfarsitul Razboiului Rece. Iar razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a facut ca influenta externa a Turciei sa creasca pana la un nivel care a devenit deranjant pentru unii si util pentru altii.

Presedintele in varsta de 68 de ani nu a fost poate niciodata atat de polarizant pe scena internationala cum a devenit in ultima vreme.

"Din punctul de vedere al puterilor globale, Turcia se incadreaza la intersectia dintre Occident si restul", a declarat Sinan Ulgen, fost diplomat turc si presedinte al think-tank-ului EDAM cu sediul la Istanbul.

Preferintele Moscovei in Turcia nu sunt un secret pentru nimeni, transmite analistul turc pentru CNN .

Razboiul din Ucraina a fost un moment definitoriu pentru influenta internationala a Turciei, dar si pentru relatia sa cu Rusia.

Legaturile stranse ale lui Erdogan cu presedintele rus Vladimir Putin au oferit tarii sale pozitia unica de a fi singura natiune NATO care coopereaza cu Rusia, alaturi de Viktor Orban al Ungariei. El nu a impus sanctiuni impotriva Moscovei si ba chiar a extins legaturile energetice cu Rusia in timp ce Occidentul le-a intrerupt.

"Este clar ca Putin si-a facut alegerea foarte transparenta cu privire la cine vrea sa castige in Turcia", a declarat Ulgen.

In privinta statelor din Golf, nu pare sa fie o situatie confortabila.

Unele state au lasat deoparte diferentele si au decis sa lucreze cu Erdogan.

O vizita istorica a lui Erdogan in Arabia Saudita anul trecut a marcat sfarsitul unei dispute acerbe intre Ankara si Riad dupa racirea relatiilor in urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de la Washington Post in 2018 la consulatul saudit din Istanbul.

Atat Arabia Saudita, cat si Emiratele Arabe Unite s-au opus, de asemenea, sprijinului acordat de Erdogan partidelor islamiste din regiune.

De asemenea, liderul turc a efectuat anul trecut prima sa vizita de stat in Emiratele Arabe Unite in ultimii 10 ani, unde s-a intalnit cu printul coroanei de atunci, seicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

"Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite il vad pe Erdogan ca pe un coleg si nu cred cu adevarat ca regii parasesc puterea odata cu alegerile", a spus el, adaugand ca legaturile recent refacute sunt "un mariaj de convenienta" care echilibreaza preocuparile Golfului, a declarat pentru CNN Omer Taspinar, profesor la Universitatea Nationala de Aparare din Washington, DC.

Statele occidentale ar fi bucuroase sa vada o Turcie post-Erdogan, potrivit analistilor.

Statele Unite si Uniunea Europeana ar fi fericite sa vada o Turcia post-Erdogan in conditiile in care acesta continua sa stea in calea aderarii Finlandei si Suediei la NATO si continua sa coopereze cu Rusia.

Turcia acuza cele doua state nordice ca nu au intreprins actiuni concrete impotriva grupurilor "teroriste", in principal impotriva militantilor separatisti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Surse din Congres au declarat pentru CNN ca administratia Biden, care analizeaza de mai bine de un an solicitarea Turciei pentru aeronavele F-16, se pregateste sa ceara Congresului sa aprobe vanzarea avioanelor. Erdogan nu este foarte popular nici in Congres, iar politicienii americani au fost critici cu privire la situatia drepturilor omului din Turcia, mai ales dupa ce Erdogan a declansat o noua operatiune ofensiva impotriva kurzilor din Siria.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare