Externe

Teheranul a platit trei est-europeni pentru a asasina o activista iraniana stabilita in SUA. FBI a...

Teheranul a platit trei est-europeni pentru a asasina o activista iraniana stabilita in SUA. FBI a dejucat planul

28.01.2023, 15:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Departamentul de Justitie al SUA a declarat ca cei trei barbati, Rafat Amirov, Polad Omarov si Khalid Mehdiyev, toti arestati, au planuit sa o ucida pe activista pentru drepturile omului in iulie, in schimbul unor sume de bani, dupa esecul unei tentative anterioare a Iranului de a o rapi pe Alinejad.

"Victima a facut publice abuzurile guvernului iranian in materie de drepturile omului, tratamentul discriminatoriu al femeilor, suprimarea participarii si exprimarii democratice si utilizarea incarcerarii arbitrare, a torturii si a executiei", a delcarat procurorul general al SUA, Merrick B. Garland. "Nu ne vom opri de la nimic pentru a-i identifica, gasi si aduce in fata justitiei pe cei care pun in pericol siguranta poporului american".

Cei trei barbati au fost acuzati de infractiuni, printre care conspiratie pentru comiterea de crime la comanda si spalare de bani, si ar putea fi condamnati la zeci de ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati, informeaza POLITICO .

Alinejad, o jurnalista si un fenomen al retelelor de socializare in Iran si nu numai, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai regimului brutal din Iran, pe care il denunta in mod regulat pentru relele tratamente aplicate femeilor si altor persoane care indraznesc sa conteste autoritatile.

Alinejad a declarat, intr-un videoclip postat pe Twitter, ca FBI a informat-o despre arestari in cadrul unei intalniri de vineri.

"Sa fie clar: nu ma tem pentru viata mea, pentru ca stiam ca a ucide, a asasina, a spanzura, a tortura, a viola face parte din ADN-ul Republicii Islamice si de aceea am venit in SUA", a spus ea, facand apel la guvernul american sa ia "masuri ferme" impotriva Iranului, amintind de sutele de persoane pe care regimul le-a ucis si arestat pe fondul recentului val de proteste din aceasta tara. "Nu poti negocia cu un regim terorist", a spus ea.

Planul dirijat de autoritatile din Iran

Autoritatile americane au descoperit ultimul presupus complot impotriva lui Alinejad in luna iulie. Mehdiyev, un rezident din New York, a fost arestat dupa un control de rutina in trafic in apropierea resedintei din Brooklyn a lui Alinejad. Politia a descoperit in masina sa o pusca de asalt AK-47, peste 60 de cartuse si o masca de schi.

Imediat inainte de arestare, Mehdiyev a fost surprins de o camera de supraveghere video in timp ce incerca sa intre prin efractie in locuinta lui Alinejad.

Procurorii sustin acum ca Mehdiyev facea parte dintr-un plan mai larg dirijat de Iran, care ii includea si pe Amirov si Omarov, pe care autoritatile ii descriu drept "lideri" ai unui grup mafiot din Europa de Est. Amirov, care locuieste in Iran, a fost arestat joi la New York. Omarov a fost arestat in Republica Ceha la 4 ianuarie, iar SUA intentioneaza sa solicite extradarea sa.

Tentativa esuata de asasinat a urmat unui complot anterior de rapire a lui Alinejad, care a fost dejucat de FBI.

Acest plan, dezvaluit in iulie 2021, ar fi implicat o tentativa a unor agenti iranieni de a o rapi pe Alinejad de la locuinta sa din Brooklyn si de a o duce cu o barca rapida la un petrolier din portul New York, inainte de a o duce in Venezuela, un aliat al Iranului, si apoi in Republica Islamica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare