Externe

Cele mai mari puteri ale lumii se indreapta spre conflict. Un general american prezice un razboi cu...

Cele mai mari puteri ale lumii se indreapta spre conflict. Un general american prezice un razboi cu China in 2025

28.01.2023, 15:05 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Generalul Mike Minihan, seful Comandamentului Mobilitatii Aeriene al SUA, a declarat ca este probabil ca cele doua puteri militare sa ajunga la razboi din cauza unei serii de circumstante care il vor incuraja pe presedintele chinez Xi Jinping.

"Sper sa ma insel. Instinctul meu imi spune ca ne vom lupta in 2025", a scris Minihan intr-o nota privata adresata ofitterilor sai, obtinuta de NBC News si consultata de Financial Times .

"Xi si-a asigurat al treilea mandat (ca secretar general al Partidului Comunist) si si-a stabilit consiliul de razboi in octombrie 2022. Alegerile prezidentiale din Taiwan sunt in 2024 si ii vor oferi lui Xi un motiv", a scris Minihan. Minihan a adaugat ca alegerile prezidentiale din 2024 din SUA vor crea o "America distrasa" care il va avantaja pe presedintele chinez.

"Echipa, motivul si oportunitatea lui Xi sunt toate aliniate pentru 2025", a concluzionat el.

Tensiuni intre Washington si Beijing

Memorandumul generalului vine in contextul in care tensiunile raman ridicate in legatura cu Taiwan, o tara condusa democratic asupra careia China revendica de mult timp suveranitatea. Comentariile lui Minihan reprezinta cea mai dura predictie a unui comandant militar de rang inalt si un caz rar in care un ofiter de rang inalt sugereaza atat de clar ca SUA ar raspunde la un atac chinezesc asupra Taiwanului.

Comentariile vin cu o saptamana inainte ca secretarul de stat Antony Blinken sa devina primul secretar de cabinet din administratia presedintelui Joe Biden care va vizita China.

In ultimii doi ani, China a efectuat exercitii militare in apropierea Taiwanului. In august anul trecut, armata chineza a efectuat exercitii de amploare care au inclus lansarea de rachete deasupra Taiwanului, ca raspuns la vizita presedintelui de atunci al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Subliniind tensiunea, Biden a declarat in patru randuri ca ar ordona armatei americane sa intervina daca China ar ataca Taiwanul. Avertismentele sale au parut sa schimbe o politica de lunga durata cunoscuta sub numele de "ambiguitate strategica", conform careia Washingtonul nu spune daca armata americana ar interveni sau nu intr-un conflict asupra Taiwanului.

SUA considera China drept cea mai "grava" provocare

Evocand "competitia strategica cu Republica Populara China", Departamentul american al Apararii constata "comportamentul din ce in ce mai agresiv" al Beijingului in zona Indo-Pacifica.

"Cea mai ampla si grava provocare la adresa securitatii nationale a SUA o constituie comportamentul din ce in ce mai agresiv si coercitiv al Chinei in sensul reconfigurarii regiunii Indo-Pacifice si a sistemului international astfel incat sa serveasca interesele chineze si preferintele autoritariste. China incearca sa submineze aliantele si parteneriatele de securitate ale Statelor Unite in regiunea Indo-Pacifica si utilizeaza capabilitatile din ce in ce mai mari, inclusiv influenta economica si forta din ce in ce mai mare a Armatei Populare de Eliberare pentru a exercita presiuni asupra vecinilor si a le ameninta interesele", arata noua Strategie de Aparare Nationala elaborata de Pentagon, in luna octombrie 2022.

Departamentul american al Apararii exprima preocupari in legatura cu "retorica din ce in ce mai provocatoare si activitatile coercitive chineze asupra Taiwanului", avertizand ca exista riscul unor "calcule gresite". De asemenea, Pentagonul observa ca, in afara de capabilitatile militare conventionale, China dezvolta rapid tehnologii de razboi spatial, cibernetic, electronic si informational.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare