Externe

Congresmenii americani vor sa-l indeparteze pe seful petrolului din Abu Dhabi de la conducerea...

Congresmenii americani vor sa-l indeparteze pe seful petrolului din Abu Dhabi de la conducerea discutiilor COP28 privind clima

28.01.2023, 18:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Intr-o scrisoare adresata trimisului prezidential special pentru clima, John Kerry, 27 de membri ai Camerei Reprezentantilor si ai Senatului i-au cerut acestuia sa "indemne" Emiratele Arabe Unite sa retraga numirea ministrului industriei si tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite, Sultan Ahmed Al Jaber, care este, de asemenea, directorul general al Companiei Nationale de Petrol din Abu Dhabi(ADNOC), pentru a conduce discutiile de la COP28, care incep pe 30 noiembrie in Dubai. Compania este unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume.

"Numirea unui director al unei companii petroliere la conducerea COP 28 reprezinta un risc pentru procesul de negociere, precum si pentru intreaga conferinta in sine", se arata in nota, care a fost transmisa in exclusivitate pentru POLITICO .

"Pentru a contribui la asigurarea faptului ca COP28 este un summit serios si productiv pe tema climei, credem ca Statele Unite ar trebui sa indemne Emiratele Arabe Unite sa numeasca un alt lider pentru COP28 sau, cel putin, sa caute asigurari ca va promova o COP 28 ambitioasa, aliniata la limita de 1,5 grade Celsius", au adaugat legislatorii.

Kerry, alaturi de alti diplomati in domeniul climei, inclusiv Frans Timmermans de la UE, a aparat in mod repetat numirea lui Al Jaber in ultimele saptamani, numindu-l "o alegere extraordinara" intr-un interviu acordat Associated Press.

Insa congresmenii americani au remarcat istoricul indelungat al interferentelor industriei combustibililor fosili in discutiile privind clima.

"A avea un campion al combustibililor fosili la conducerea celor mai importante negocieri mondiale privind clima ar fi ca si cum l-ar avea pe directorul general al unui conglomerat de tigari la conducerea politicii globale privind tutunul. Risca sa submineze insasi esenta a ceea ce se incearca sa se realizeze", au scris acestia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare