Cultura si divertisment

Space: Daca am trai intr-un univers care se roteste, am putea calatori inapoi in timp

Space: Daca am trai intr-un univers care se roteste, am putea calatori inapoi in timp

08.02.2023, 07:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Daca universul s-ar roti...

Universul nu pare sa se roteasca. Daca se rotea, calatoria in timp in trecut ar fi fost posibila, transmite Space .

Desi oamenii de-a lungul antichitatii au sustinut ca cerurile se rotesc in jurul lumii, in 1949, matematicianul Kurt Godel a fost primul care a oferit o formulare moderna a unui univers care sa se roteasca. El a folosit limbajul teoriei relativitatii generale a lui Albert Einstein pentru a-si emite teoria.

Modelul lui Godel al unui univers rotativ era mai degraba artificial. Pe langa rotatie, universul sau continea un singur ingredient: o constanta cosmologica negativa care a rezistat fortei centrifuge a acelei rotatii pentru a mentine universul static.

Dar natura artificiala a acelui univers nu l-a deranjat pe Godel. In schimb, punctul sau principal a fost ca relativitatea generala permitea posibilitatea unui univers in rotatie. Si Godel si-a folosit universul rotativ pentru a arata ca relativitatea generala permite calatoria in timp in trecut, ceea ce ar fi trebui sa fie interzis.

Intr-un univers rotativ, te-ai putea vedea pe tine asa cum aratai in trecut

Daca ai trai intr-un astfel de univers si ai fi stat absolut nemiscat (dar nu pe vreo planeta, ci in spatiu), ai vedea universul invartindu-se in jurul tau. Dar daca te-ai ridica si te-ai muta in alta parte, chiar si intr-o galaxie indepartata , ai vedea intotdeauna universul rotindu-se in jurul noii tale pozitii.

Acest lucru este incredibil de greu de vizualizat, dar nu este mult diferit de ideea ca, intr-un univers in expansiune, toti observatorii se vad ca fiind centrul expansiunii.

Cu cat te indepartezi de orice observator, cu atat este mai mare rata de rotatie. Si aceasta nu este doar o rotatie a lucrurilor, ci o rotatie a spatiu-timpului in sine.

Asta inseamna ca lumina, care este intotdeauna fortata sa urmeze curbura spatiu-timpului, face cateva calatorii ciudate. Un fascicul de lumina trimis de un observator se va curba, pe masura ce este cuprins de rotatia spatiu-timp. La un punct indepartat, rotatia va fi prea mare, iar lumina se va intoarce la observator.

Tot ce vei observa sunt imagini duplicate cu tine, dar din trecut.

Intr-un fel de a spune, un univers rotativ ar fi capabil sa-ti roteasca viitorul in propriul tau trecut si ti-ar fi permis sa calatoresti inapoi in timp.

Gaurile negre si orizontul evenimentelor te-ar ajuta sa calatoresti in viitor

Astrofizicienii cred insa ca exista o modalitate de a vizualiza viitorul, dar este una foarte dureroasa si chiar letala. Ar presupune sa porti un echipament foarte rezistent si sa te mentina conectat de o nava spatiala cu propulsie peste limitele legilor fizicii, o modalitate ce ar parea demna de filmele SF.

Trebuie doar sa te duci langa o gaura neagra si sa patrunzi in ea, parcurgand o scurta calatorie intre orizontul evenimentelor si singularitate.

Scurgerea timpului incetineste pe masura ce te apropii de gaura. Gravitatia unei gauri negre este atat de mare ca poate dilata timpul.

Nimeni nu te va putea vedea pentru ca gaura absoarbe lumina, dar tu vei putea vedea nava si echipajul tau. Dar pentru ei, tu ai fost instant absorbit.

Ai putea vedea din interior, dar nimeni nu te-ar putea vedea, deoarece orice lumina ar cadea inapoi asupra ta.

Daca ai sari intr-o gaura neagra, corpul tau ar fi supus unui proces numit "spaghetizare". Forta de gravitatie a gaurii negre te-ar comprima din crestet pana in talpi, in timp ce te-ar intinde in acelasi timp. E greu de imaginat si fabricat un costum de protectie.

Cateva milisecunde in apropierea gaurii negre ar insemna milioane de ani pentru univers

Daca ai patrunde in gaura neagra si ai avea un costum care sa te protejeze de procesul de spaghetizare, probabil ca te-ai putea vedea pe tine asa cum aratai in trecut (ca un bebelus, ca un copil, ca adolescent, chiar tu asa cum erai in urma cu o ora), dar si cum vei arata in viitor (batran).

Asta s-ar putea intampla fiindca in interiorul gaurii negre nu mai exista timp, nici legile fizicii. Nimic nu mai este adevarat, totul ar putea sa fie permis, cum s-ar zice.

Absorbit fiind, vei fi intr-o calatorie fara intoarcere, pentru ca gaurile negre nu sunt portaluri, asa cum ar putea sa fie gaurile de vierme, ci doar nuclee dense ale unor stele moarte.

Se presupune, de asemenea, ca, daca ati asteptat suficient de mult timp, gaura neagra se va transforma oricum intr-una alba, adica intr-o gaura de vierme. Se crede ca acest proces va dura sute de miliarde sau trilioane de ani, pana cand universul va muri, dar nu exista niciun motiv sa ne descurajam. De ce? Din cauza fortelor gravitationale intense din interiorul acesteia, timpul ar fi accelerat pentru tine, astfel, daca ramai doar in orizontul gaurii negre mai mult timp, fara sa intri in gaura propriu-zisa, totul s-ar termina in cateva milisecunde. Desigur, in prezent, aceasta este doar o teorie, afirma Lucy Freeman intr-un articol publicat in 2019, pe BBC .

Indiferent care ar fi rezultatul, este cert ca o gaura neagra dilateaza timpul, iar astronautii ar avea posibilitatea de a calatori milioane sau miliarde de ani in viitor daca ar sta nemiscati in orizontul evenimentelor.

Dar pentru ca orizontul evenimentelor sau marginea unei gauri negre reprezinta granita in spatiu-tim, viteza de evadare pentru o masa oarecare ar trebui sa depasesca viteza luminii, facand astfel evadarea imposibila pentru un potential calator in timp.

Insa imaginati-va cat de spectaculos ar fi sa avem tehnologia unor rachete care sa ne transporte catre o gaura neagra, sa avem costume protective si sa fim conectati de racheta in timp ce suntem legati printr-un nod si sa stam asa cateva milisecunde.

Pentru tine ar trece cateva mlisecunde, dar pentru univers ar trece milioane de ani. Orice om cunoscut de tine n-ar mai trai, si intorcandu-te pe Pamant, ai vedea probabil o planeta diferita, probabil civilizatia umana mult mai evoluata, posibil o alta civilizatie mai avansata sau mai primitiva, probabil un Pamant populat iar de dinozauri si trilobiti in functie de evolutia climatica si activitatea geologica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare