Cultura si divertisment

Un arheolog amator a gasit un dodecaedru roman, vechi de 1.600 de ani

Un arheolog amator a gasit un dodecaedru roman, vechi de 1.600 de ani

08.02.2023, 08:47 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Arheologul amator Patrick Schuermans se plimba pe un camp din nordul Belgiei cand detectorul sau de metale l-a alertat despre prezenta a ceva sub picioare. Cand a gasit obiectul in cauza, si-a dat seama ca ar putea fi ceva special.

El a dat peste un fragment dintr-un obiect roman cu 12 fete numit dodecaedru . Probabil ca are o vechime de peste 1.600 de ani, potrivit expertilor de la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, unde Schuermans a luat fragmentul in decembrie. Descoperirea sa va fi expusa acum la muzeu alaturi de un dodecaedru de bronz intact gasit in apropiere in 1939.

Schuermans, care vaneaza de ani de zile cu detectorul sau de metale, a gasit fragmentul in apropierea orasului Kortessem din Flandra. Descoperirea sa este doar al doilea dodecaedru cunoscut gasit in zona, conform unei declaratii a Agentiei pentru Patrimoniul Flanders, administrata de guvern. Expertii cred ca piesa apartinea unui dodecaedru care masura aproximativ doi centimetri diametru.


Dodecaedrele i-au nedumerit de mult pe arheologi si istorici. Sunt de obicei obiecte geometrice cu 12 fete, realizate din metal, cu centre goale. Au aproximativ dimensiunea unei mingi de baseball si sunt punctate cu gauri mari; din fiecare colt ies stifturi.

Arheologii au inregistrat peste 100 dintre artefactele misterioase din nordul Europei in ultimii 200 de ani, conform Tom Metcalfe de la Live Science . Toate au dimensiuni si greutati diferite, cu o lungime de 1,5 pana la 4,5 inci si au fost gasite doar in regiunile de nord-vest ale Imperiului Roman, multe in locuri de inmormantare antice. Pana acum, arheologii nu au intalnit nicio mentiune despre obiectele uluitoare in textele scrise.

Nimeni nu stie sigur cum le foloseau romanii. Unele teorii spun ca au functionat ca dispozitive de masurare, calendare, sceptre ornamentale, arme sau unelte.


Expertii de la Muzeul Galo-Roman au o alta idee: romanii le-au folosit pentru ritualuri magice, cum ar fi prezicerea viitorului si vrajitoria, pe care crestinismul - religia Imperiului Roman de mai tarziu - le-a interzis.

"Aceste activitati nu erau permise, iar pedepsele erau severe", spune Guido Creemers , curator la Muzeul Galo-Roman, pentru Live Science . "De aceea, probabil, nu gasim nicio sursa scrisa."

Fragmentul are fracturi pe suprafata sa, ceea ce sugereaza ca cineva l-ar fi spulberat in mod intentionat in timpul unui ritual, conform declaratiei Agentiei pentru Patrimoniul Flanders.

Desi misterul dodecaedrelor dainuie, noul fragment poate oferi o oarecare claritate. Astazi, multe dodecaedre romane dezgropate nu au nicio inregistrare care sa indice unde au fost gasite, a spus Creemers pentru Live Science . Dar pentru ca Schuermans stie locatia exacta a descoperirii sale, expertii pot continua sa investigheze situl pentru mai multe indicii, transmite Smithsonian .

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare