Cultura si divertisment

"Intinerirea corpului ar putea deveni ceva obisnuit". Cercetatorii au prelungit durata de viata a...

"Intinerirea corpului ar putea deveni ceva obisnuit". Cercetatorii au prelungit durata de viata a celui mai batran sobolan de laborator

08.02.2023, 09:56 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Numit dupa cuvantul hindi pentru "limita" sau "granita", Sima este ultimul supravietuitor ramas dintr-un grup de rozatoare care au primit infuzii de plasma sanguina prelevata de la animale tinere pentru a vedea daca tratamentul le prelungeste viata.
Sima, care s-a nascut pe 28 februarie 2019, a trait 47 de luni, depasind cele 45.5 luni considerate a fi cea mai inaintata varsta inregistrata in literatura stiintifica pentru o femela de sobolan Sprague-Dawley, spun cercetatorii. Pana in prezent, Sima a supravietuit cu aproape sase luni mai mult decat cel mai apropiat rival al sau in cadrul studiului.
"Avem cea mai batrana femela de sobolan Sprague Dawley in viata", a declarat Dr. Harold Katcher, fost profesor de biologie la Universitatea din Maryland, in prezent director stiintific la Yuvan Research, un start-up cu sediul in California, potrivit The Guardian .
Cercetatorii s-au grabit sa produca si sa testeze terapii bazate pe plasma sanguina tanara, dupa ce numeroase experimente au constatat ca infuziile ar putea revigora organele si tesuturile imbatranite. Dar, desi studiile au constatat beneficii pentru rozatoare, nu exista pana in prezent nicio dovada ca abordarea oarecum vampirica a tineretii ii va ajuta pe oameni sa se fereasca de trecerea timpului, in ciuda celor mai bune dorinte ale Silicon Valley.
Rezultatele ultimului studiu al lui Katcher vor fi redactate cand Sima va muri, dar datele adunate pana acum sugereaza ca opt sobolani care au primit perfuzii placebo de solutie salina au trait intre 34 si 38 de luni, in timp ce opt care au primit o forma purificata si concentrata de plasma sanguina, numita E5, au trait intre 38 si 47 de luni. Acestia au avut, de asemenea, o forta de prindere imbunatatita. In mod normal, sobolanii traiesc intre doi si trei ani, desi un candidat la titlul de cel mai batran sobolan din toate timpurile este un sobolan brun care a supravietuit cu o dieta calorica restransa timp de 4,6 ani.
"Adevaratul scop al experimentelor noastre nu este atat de mult de a prelungi durata de viata, ci de a prelungi durata tineretii, de a intineri oamenii, de a face ca anii lor de aur sa fie cu adevarat potential ani de aur, in loc de ani de durere si decrepitudine", a declarat Katcher. "Dar adevarul este ca, daca reusesti sa faci asta, reusesti si sa prelungesti viata, iar acesta nu este un efect secundar rau".
Ce spun cercetatorii
Rezultatele unor studii atat de mici sunt cel mult provizorii, dar unii oameni de stiinta cred ca aceasta lucrare, precum si eforturile similare ale altora, au potential. Un studiu preliminar realizat in urma unei colaborari intre Katcher si experti de la Universitatea California din Los Angeles a constatat ca infuziile de plasma de sange tanar au dat inapoi ceasul biologic in ficatul, sangele, inima si o regiune a creierului numita hipotalamus al sobolanilor. Comentand aceasta lucrare in 2020, profesorul David Sinclair, un expert de frunte in imbatranire de la scoala medicala Harvard, a declarat ca, daca aceasta descoperire se confirma, "intinerirea organismului ar putea deveni ceva obisnuit in timpul vietii noastre".
Profesorul Steve Horvath, unul dintre autorii principali ai studiului UCLA, este acum cercetator principal la Altos Labs din San Diego, care nu lucreaza cu Yuvan. "Cred ca rezultatele sunt uimitoare", a spus el. "Unii oameni vor critica rezultatele din cauza dimensiunii reduse a esantionului. O inghititura nu face o vara. Dar eu cred in rezultate, deoarece mai multe studii complementare le sustin". El anticipeaza ca in urmatorii 20 de ani vor aparea tratamente sigure si eficiente in urma cercetarilor asupra plasmei.
O cerere de brevet privind potentiala terapie descrie modul in care plasma de la mamiferele tinere este purificata si concentrata inainte de utilizare. Unele componente, cum ar fi trombocitele, sunt eliminate, deoarece pot declansa reactii imune. Brevetul mentioneaza porcii, vacile, caprele, oile si oamenii ca fiind posibili donatori. Cantitatea de plasma necesara pentru a produce o singura doza concentrata este cel putin la fel de mare ca cea pe care destinatarul o are in intregul sau corp, se precizeaza in brevet.
Daca terapia se va dovedi vreodata promitatoare la oameni - mai intai sunt necesare teste de amploare pe mai multe animale - Katcher crede ca plasma ar putea fi colectata de la porci in abatoare. "Nu-mi place ideea, dar nu este mai lipsit de etica decat sa mananci un sandvis cu carne", a spus el. "Cand porcii aceia sunt ucisi, inca mai au multa viata in ei".
Profesorul Joao Pedro de Magalhaes, un biogerontolog molecular de la Universitatea din Birmingham, a declarat ca plasma de sange tanar este o "interventie promitatoare", dar ca inca nu a fost convins ca poate intineri animalele mai in varsta sau chiar intarzia imbatranirea. "Este foarte important sa nu confundam beneficiile pe termen scurt cu intinerirea", a spus el.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare