08.02.2023, 11:30 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Bucuresti, 8 februarie 2023: Digitalizarea industriei de carte si aparitia primelor platforme de audiobookuri in limba romana au condus la aparitia unei noi profesii pe piata muncii din Romania, care devine tot mai populara in randul actorilor si al jurnalistilor: naratorul de carti in format audio.
"Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdata, iar majoritatea sunt actori, jurnalisti de radio sau ziaristi. Un narator de audiobookuri castiga intre 200 si 500 de euro net pentru fiecare carte citita, in functie de notorietatea pe care o are, dar si de lungimea si de complexitatea cartii citite. Am observat ca multi dintre ei si-au descoperit o vocatie in a nara carti si aceasta activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cat de mult timp aloca noului hobby", a declarat Dan Vidrascu, CEO al Voxa, prima platforma de audiobookuri si ebook-uri in limba romana.
Voxa, prima platforma de audiobookuri si e-bookuri din Romania, a inceput sa produca primele audiobookuri in limba romana la inceputul anului 2020, cand oamenii inca stateau in case din cauza pandemiei, iar actorii si jurnalistii primeau acasa echipamentele de inregistrare. In prezent, Voxa inregistreaza carti in format audio in cele opt studio-uri special amenajate in acest scop si a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri in limba romana.
"Un audiobook ia nastere in 45 de zile si cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de inregistrare, editarea materialului inregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetitiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea inregistrarii concomitent cu lectura cartii de catre un editor pentru a identifica greselile), corectarea materialului, editarea finala si masterizarea sunetului", a mai spus Dan Vidrascu.
Naratorul unui audiobook este ales in functie de categoria in care se incadreaza cartea ce urmeaza sa fie citita (dezvoltare personala, business, fictiune, literatura, carti de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului si continutul cartii. De asemenea, o conditie necesara pentru narator este ca acesta sa citeasca cartea inainte sa vina in studio, pentru a se familiariza cu lectura.
Printre cei mai apreciati naratori de catre ascultatorii Voxa se numara actorul Serban Pavlu, jurnalista si bloggerita Cristina Stanciulescu, actorul Mihai Calin, actrita Ilinca Harnut si jurnalista Raluca Hatmanu.
Cea mai lunga durata a unui audiobook in limba romana inregistrat de Voxa este de 35 ore (romanul "David Copperfield" in lectura Iuliei Draghici), iar cea mai scurta durata o au rezumatele unor carti (de exemplu, rezumatul cartii "Gandirea Laterala", narat de Emilia Bebu, are o durata in format audio de doar 11 minute).
In luna ianuarie 2023, pe primele locuri in topul cartilor puse in biblioteca virtuala Voxa pentru a fi ascultate de catre utilizatori se afla atat titluri din zona de dezvoltare personala, cat si de fictiune: De ce nu mi-a spus nimeni asta pana acum? Sfaturi practice pentru zile cu susul in jos (de dr. Julie Smith), Creierul copilului tau (de Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson), Sentinta de la miezul noptii (de Harriet Tyce), Gandeste ca un calugar (de Jay Shetty), Ganduri catre sine insusi (de Marcus Aurelius), Actioneaza si gandeste ca o pisica (de Stephane Garnier).
Despre Voxa:
Voxa este primul serviciu romanesc de streaming pentru audiobooks si e-books, cu continut in limba romana si engleza, lansat in noiembrie 2021.
In prezent, platforma Voxa cuprinde peste 65.000 de titluri (audiobook si e-book in limba romana si in limba engleza), iar in primul an de activitate aplicatia a fost descarcata de peste 200.000 de persoane, dintre care 150.000 au devenit utilizatori recurenti.
Voxa poate fi descarcata din Google Play si din AppStore de catre orice utilizator de smartphone. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.voxa.ro .
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.