Cultura si divertisment

Test de sange "impresionant" pentru cancerul de prostata, cu o precizie de 94%

Test de sange "impresionant" pentru cancerul de prostata, cu o precizie de 94%

08.02.2023, 13:56 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In colaborare cu Imperial College si University of East Anglia (UEA), Oxford BioDynamics a constatat ca, atunci cand se combina testul cu un test standard pentru antigenul specific prostatic (PSA), pot fi detectate mai multe cazuri.
Publicandu-si concluziile in revista Cancers, echipa de cercetare a declarat ca testul PSA utilizat in prezent de NHS nu este suficient de precis. Ca urmare, au existat numeroase cazuri de biopsii de prostata inutile la barbati fara cancer. Aceste teste au oferit, de asemenea, "asigurari false in cazul unor barbati cu cancer", noteaza studiul.
Un studiu pilot efectuat pe 147 de pacienti a evaluat noul test, concluzionand ca acesta a imbunatatit semnificativ detectarea bolii. Toti barbatii studiati aveau cancer de prostata, ceea ce a determinat echipa de cercetare sa concluzioneze ca acuratetea sa este de 94%.
Acest nou test nu este doar foarte precis, ci si rapid, minim invaziv si ieftin. Urmatoarea etapa a cercetarii va utiliza testul pe un grup de barbati la care statutul cancerului este necunoscut.
Cancerul de prostata se dezvolta atunci cand celulele din prostata incep sa creasca intr-un mod necontrolat. In unele cazuri, acesta poate creste rapid si se poate raspandi in alte zone ale corpului, necesitand tratament.
Prostate Cancer UK raporteaza ca mai mult de 47.000 de barbati sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare an in Anglia. Mai mult de 10.000 dintre acestia isi pierd viata, iar in Marea Britanie, aproximativ 1 din 8 barbati va fi diagnosticat cu cancer de prostata in timpul vietii lor, potrivit Independent .
Cu toate acestea, acesta nu provoaca intotdeauna simptome, motiv pentru care este atat de important sa intelegeti riscul si sa va testati. Unii ar putea avea probleme urinare, alaturi de dureri de spate, de sold sau de pelvis, probleme pentru a obtine sau a mentine o erectie, sange in urina sau in sperma sau pierdere inexplicabila in greutate in cazurile mai avansate.
Cancerul de prostata afecteaza in principal barbatii de peste 50 de ani, riscul crescand odata cu varsta. Acesta este si mai mare in cazul barbatilor de culoare si al celor cu antecedente familiale de boala.
"In prezent, nu exista un singur test pentru cancerul de prostata, dar testele de sange PSA sunt printre cele mai utilizate, alaturi de examinarile fizice, RMN-urile si biopsiile", spune profesorul Dmitry Pshezhetskiy de la Facultatea de Medicina Norwich a UEA.
"Cu toate acestea, testele de sange PSA nu sunt utilizate in mod obisnuit pentru depistarea cancerului de prostata, deoarece rezultatele pot fi nesigure. Doar aproximativ un sfert dintre persoanele care fac o biopsie de prostata din cauza unui nivel ridicat de PSA se descopera ca au cancer de prostata. Prin urmare, a existat un efort pentru a crea un nou test de sange cu o mai mare precizie".
"Atunci cand este testat in contextul depistarii unei populatii cu risc, testul PSE ofera un diagnostic rapid si minim invaziv al cancerului de prostata, cu performante impresionante. Acest lucru sugereaza un beneficiu real atat in scopuri de diagnosticare, cat si de screening".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare