Externe

Rusia avertizeaza ca activitatile SUA, inclusiv sustinerea Ucrainei, afecteaza Tratatul nuclear

Rusia avertizeaza ca activitatile SUA, inclusiv sustinerea Ucrainei, afecteaza Tratatul nuclear

08.02.2023, 18:13 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Reamintim ca Tratatul START a fost semnat in realitati politice fundamental diferite si facea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atentia asupra faptului ca politica agresiva a Washingtonului cu obiectivul declarat in mod deschis de a aplica o "infrangere strategica" Rusiei in Ucraina, unde volumul de armament livrat este in crestere si unde sunt trimisi instructori, mercenari si militari din Statele Unite si din alte natiuni membre NATO, precum si confruntarea din toate domeniile de interactiune interstatala bilaterala practicata de actuala Administratie americana fac imposibila gestionarea afacerilor in mod normal", a anuntat miercuri Ministerul rus de Externe, conform cotidianului Le Monde.

Administratia de la Moscova a reafirmat ca Washingtonul a distrus "cadrul juridic" de aplicare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START). In urma cu o saptamana, Moscova a respins criticile Washingtonului privind refuzul inspectiilor reciproce la baze strategice. "Observam ca, in realitate, Statele Unite au distrus cadrul juridic pentru controlul armamentului si mentinerea securitatii. Este o situatie trista. Totusi, consideram ca mentinerea Tratatului Noul START este foarte importanta", a declarat saptamana trecuta Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Statele Unite au acuzat Rusia ca nu se conformeaza obligatiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), refuzand inspectiile pe baza de reciprocitate in baze militare, pe fondul tensiunilor dintre Occident si Moscova. "Refuzul Rusiei de a facilita activitatile de inspectare impiedica Statele Unite sa exercite drepturi importante in virtutea Tratatului Noul START si ameninta viabilitatea controlului nuclear intre SUA si Rusia. Rusia nu s-a conformat nici obligatiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale in termenul prevazut", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington.

Pe fondul acuzatiilor reciproce dintre Washington si Moscova, Alianta Nord-Atlantica a exprimat preocupari in legatura cu nerespectarea de catre Rusia a obligatiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. "Observam cu preocupare ca Rusia nu isi indeplineste obligatiile juridice" care decurg din Noul Tratat START. Cerem Rusiei sa isi respecte obligatiile in virtutea acestui Tratat, sa faciliteze inspectiile prevazute pe teritoriul sau si sa reia participarea la lucrarile Comisiei consultative bilaterale, organismul care verifica aplicarea Tratatului Noul START", a transmis Alianta Nord-Atlantica.

In noiembrie 2022, Rusia a anulat participarea la o reuniune programata la Cairo pentru discutii cu Statele Unite despre reluarea inspectiilor reciproce la capabilitatile nucleare, in cadrul Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). Diplomati din Rusia si Statele Unite s-au intalnit in decembrie 2022, in orasul turc Istanbul, pentru a discuta o serie de aspecte ale relatiilor bilaterale, care raman tensionate. Pe fondul disputelor din ultimii ani, Statele Unite si Rusia si-au redus semnificativ personalul diplomatic, inclusiv dupa o serie de expulzari.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare