Politic-Social

MApN, bilantul pe anul 2022: A fost semnat contractul de achizitie a 32 de avioane F-16 si...

MApN, bilantul pe anul 2022: A fost semnat contractul de achizitie a 32 de avioane F-16 si echipamente pentru HIMARS

08.02.2023, 19:25 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Generalul Daniel Petrescu a prezentat miercuri in prezenta ministrului apararii nationale, Angel Tilvar, bilantul Statului Major al Apararii pentru anul 2022.

"Principalii indicatori ai activitatii de autoevaluare au reliefat faptul ca structura de comanda-control a Armatei Romaniei si-a atins obiectivele fixate pentru anul 2022 si are capacitatea si resursele necesare indeplinirii tintelor asumate pentru 2023. Anul 2022 a fost marcat de razboiul de agresiune declansat de Federatia Rusa in Ucraina, cu impact multidomeniu si cu influenta semnificativa asupra securitatii euro-atlantice. Corelat cu dinamica mediului regional de securitate, ansamblul activitatilor armatei s-a circumscris intaririi posturii de descurajare si aparare, atat pe dimensiunea nationala, cat si in context aliat. Directiile principale pe care s-a actionat, care au vizat, printre altele, consolidarea capacitatii defensive proprii, cresterea capacitatii de reactie a structurii de forte si realizarea de capabilitati relevante, sunt mentinute si pentru anul in curs. De asemenea, in setul de obiective constante se numara consolidarea resursei umane, inclusiv pe linia retentiei personalului si modernizarii sistemului de invatamant militar, inzestrarea cu armament si tehnica moderne si accentuarea procesului de instruire a militarilor", potrivit unui comunicat de presa.

Seful Apararii a subliniat ca, pe linie nationala, anul trecut s-au facut pasi importanti in privinta modernizarii armatei. Programele majore de inzestrare si de asigurare cu stocuri au inregistrat progrese. Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achizitie a 32 de avioane F-16, au fost receptionate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coasta si s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.

"Anul 2023 se va derula sub semnul recrutarii de personal nou si al instruirii celui existent. Va trebui sa gasim metode mai eficiente atat pentru atragerea, cat si pentru mentinerea personalului in armata. De asemenea, ne vom pregati pe toate palierele, pe scenarii intrunite ale actiunilor militare terestre, aeriene, navale si in spatiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrata in dotare, vom utiliza lectiile invatate din conflictele actuale, alaturi de aliati si parteneri, in tara si in strainatate. Exercitiul Saber Guardian, o secventa importanta din seria Defender Europe 23, condusa de Fortele Terestre ale SUA in Europa si Africa, va avea loc in tara noastra. Totodata, un obiectiv important al Armatei Romaniei pentru 2023 il reprezinta atingerea capacitatii operationale finale de catre Comandamentul Corpului Multinational de Sud-Est, o structura de comanda esentiala in arhitectura de securitate aliata in zona de sud a flancului estic. Vom asigura un nivel ridicat al capacitatii de reactie, vom dezvolta capabilitati relevante pentru indeplinirea misiunilor si vom creste nivelul de operationalizare al structurilor. In acelasi timp, ne vom concentra pe imbunatatirea conditiilor de trai si de instruire ale militarilor", a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Ministrul Angel Tilvar a evidentiat ca a gasit la Statul Major al Apararii o echipa consolidata si matura, care isi exercita cu realism actul de comanda si control al structurii de forte.

"Agenda pentru anul trecut a fost realizata cu atat mai mult cu cat a fost incarcata suplimentar, odata cu evolutia negativa a situatiei de securitate in regiunea Marii Negre si Europa de Est. De remarcat sunt evolutia ascendenta a procesului de instructie, dezvoltarea facilitatilor de pregatire si modul de indeplinire a angajamentelor internationale, in tara si in strainatate. Nivelul de ambitie este ridicat, insa alocarea bugetara de 2,5% din PIB ne permite sa continuam acest demers al consolidarii structurii nationale de forte. Militarii romani stiu ce au de facut si isi ating cu tenacitate si adaptabilitate prioritatile. Este evident necesar sa continuam demersurile pentru adaptarea suportului legislativ in domeniul apararii la noile realitati si voi sprijini, in acest sens, adoptarea pachetului cu proiectele normative care va facilita functionarea mai eficienta a institutiei apararii", a declarat la finalul bilantului ministrul Angel Tilvar.

La activitatea de autoevaluare au mai participat sefii de directii generale si centrale din MApN si echipa de comanda a Statului Major al Apararii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare