Externe

Chinezii spioneaza pe cinci continente: balonul Beijingului face parte dintr-o flota care acopera...

Chinezii spioneaza pe cinci continente: balonul Beijingului face parte dintr-o flota care acopera intreaga lume

09.02.2023, 07:35 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Statele Unite nu au fost singura tinta a acestui program mai amplu", a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

El a adaugat ca SUA a impartasit informatiile culese din resturile balonului cu zeci de alte tari.

China a negat ca balonul a fost folosit in scopuri de spionaj si spune ca a fost un dispozitiv meteorologic luat de vant.

Balonul a fost doborat sambata de un avion de vanatoare deasupra coastei Carolinei de Sud, o actiune care a declansat o criza diplomatica si l-a determinat pe secretarul Blinken sa isi anuleze imediat o calatorie in China - prima intalnire la nivel inalt dintre SUA si China in aceasta tara din ultimii ani.

Citand oficiali anonimi, Washington Post a relatat ca SUA considera ca proiectul de baloane de supraveghere era operat din provincia chineza de coasta Hainan si viza tari precum Japonia, India, Vietnam, Taiwan si Filipine.

In cadrul unei conferinte de presa de miercuri, purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, generalul de brigada Pat Ryder, a confirmat ca SUA crede ca baloane similare au operat deasupra Americii de Nord si de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est si Europei.

"Am invatat multe despre aceste baloane si despre cum sa le urmarim", a declarat generalul Ryder. El a precizat ca, desi dispozitivele au fost folosite pentru misiuni de supraveghere, au existat "variatii" in ceea ce priveste dimensiunea si capacitatile lor.

SUA considera ca baloanele au operat deasupra teritoriului american in cel putin patru ocazii, dar generalul Ryder nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste cazuri.

Washingtonul a informat 40 de tari aliate cu privire la presupusul program de spionaj la inceputul acestei saptamani, a confirmat un inalt oficial al administratiei Biden pentru CBS News, partenerul american al BBC.

Navele navale si ale Garzii de Coasta si scafandrii cauta in continuare resturi ale balonului. Nu este clar ce informatii au cules pana acum SUA de pe urma ramasitelor, desi expertii spun ca resturile ar putea ajuta oficialii sa inteleaga mai bine de ce era capabil balonul si cum transmitea informatiile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare