Externe

Bilantul cutremurelor din Turcia si Siria a depasit 17.000 de morti

Bilantul cutremurelor din Turcia si Siria a depasit 17.000 de morti

09.02.2023, 12:49 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In Turcia, bilantul victimelor a crescut la cel putin 14.014 morti, a declarat joi presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, in timp ce vizita zonele afectate din orasul Gaziantep, in sudul tarii.

Numarul total al deceselor in Siria se ridica la cel putin 3.162, dintre care 1.900 in zonele controlate de rebeli in nord-vestul tarii, potrivit grupului de protectie civila "Castile albe", si 1.262 de morti in zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind ranite in ambele tari, in timp ce echipele de salvare se straduiesc sa localizeze supravietuitori printre daramaturile cladirilor cazute, in mijlocul unei rafale de iarna rece.

Un inalt oficial ONU a declarat ca 10,9 milioane de persoane au fost afectate de dezastrul din Siria, in timp ce noile caderi de zapada au agravat si mai mult criza umanitara.

Numarul persoanelor care aveau nevoie de asistenta in regiune inainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane - dar aceasta cifra va trebui acum revizuita, a declarat in cadrul unei sedinte coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.

Numai in orasul antic Alep, se crede ca 100.000 de persoane au ramas fara adapost, 30.000 dintre acestea fiind in prezent adapostite in scoli si moschei.

"Aceia sunt cei norocosi", a spus el. Restul de 70.000 "au parte de zapada si frig si traiesc intr-o situatie teribila", a adaugat el.

Un lucrator umanitar care distribuie provizii in orasele din nordul Siriei a declarat pentru CNN ca oamenii fara adapost dorm in masinile lor in mijlocul unei situatii "foarte, foarte dificile".

"Cei care sunt inca in viata sub daramaturi ar putea muri din cauza frigului", a declarat Dr. Mostafa Edo, directorul de tara pentru MedGlobal.

Asistenta in Siria este "departe de a fi suficienta", in conditiile in care ONU a cerut ajutor "urgent" pentru salvarea de vieti, a declarat trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.

In teritoriile controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, se asteapta ca ajutorul extrem de necesar sa soseasca joi de pe teritoriul turc printr-un punct de trecere a frontierei.

"Am fost asigurati ca vom reusi sa trecem primul ajutor astazi, iar apoi vor veni mai multe ajutoare", a declarat Pedersen.

Regimul sirian este evitat de majoritatea tarilor occidentale, dupa ce o campanie mortala condusa de presedintele Bashar al-Assad pentru a inabusi revolta pasnica a tarii in 2011 a explodat intr-un razboi civil si a dus la o criza umanitara continua.

In timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de tari, situatia ajutorului in Siria este mai putin clara, deoarece Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sanctiunilor impotriva regimului sau.

Victimele siriene ale cutremurului devastator ar putea deveni acum ostatici ai politicii care a divizat tara timp de peste un deceniu, au avertizat analistii de la CNN.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare