Externe

Tactica folosita de rusi pentru a rapi copii din Ucraina: Fiul meu a fost deportat dupa un...

Tactica folosita de rusi pentru a rapi copii din Ucraina: Fiul meu a fost deportat dupa un bombardament, i-au spus ca sunt moarta

18.03.2023, 17:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Mandatul international de arestare emis de Tribunalul Penal de la Haga impotriva lui Vladimir Putin nu are niciun efect asupra Olenei. "Nu-mi pasa de Putin, ma gandesc la copiii mei", spune femeia plecata din Ucraina de teama razboiului.

Ce s-a intamplat cu Andrii ei este motivul pentru care Curtea Internationala il acuza pe Putin de "crime de razboi" pentru deportarea copiilor si adolescentilor ucraineni pe teritoriul Rusiei.

Olena este asistenta medicala, mama a opt copii. "Inainte de a ma refugia in Elvetia, am lucrat intr-un spital din Izium, in Harkov".

Au fost zile grele. Pe 30 aprilie, mama ei si fiul ei adolescent i s-au alaturat la serviciu, pentru a-si reincarca telefonul mobil. Acasa nu era curent electric. "Chiar in acele minute, rusii ne-au bombardat. Mama a murit, fiul meu Andrii a fost grav ranit".

Spitalul era defect, Andrii avea nevoie de tratament sau risca sa moara. "Am putut sa-l vad ranit, mi-au spus ca il vor opera si ca apoi pot sta cu el. Dar asta nu s-a intamplat.

Dupa bombardament, rusii au intrat si au luat niste oameni, printre care si pe Andrii. Timp de o luna si jumatate, nu am stiut nimic despre el, nu stiam daca este viu sau mort. Am scris oricui pentru informatii. Nu ne-au spus nimic din Rusia".

Plasat in program de adoptie

Andrii a ajuns intr-un spital din Moscova si i s-a spus de catre medici ca mama lui a murit si ca, prin urmare, a fost plasat intr-un program de adoptie. "Era foarte rau, era tulburat, nu voia sa ramana acolo si era disperat".

Si Olena isi pierduse speranta, "dar intr-o zi, niste prieteni mi-au trimis o captura de ecran cu o fotografie care circula pe Viber (un sistem de mesagerie). Era o fotografie cu fiul meu intr-un spital. A fost postat de unul dintre concetatenii nostri, care a fost deportat din regiunea Harkov in Rusia".

Fotografia a devenit virala, iar Olena s-a bazat pe o asociatie care a organizat calatoria in Rusia, pentru a merge sa-l recupereze pe Andrii. "Nu a fost usor sa ajung la Moscova, in spital m-a vazut Andrii. Nu pot sa explic emotia pe care am simtit-o in imbratisarea noastra". Asociatia i-a ajutat sa paraseasca Rusia si i-a insotit in Elvetia, unde Andrii si-a putut continua tratamentul.

Potrivit site-ului oficial Children of War, 16.226 de copii ucraineni au fost deportati si identificati. "Asta inseamna ca sunt copiii pe care i-am gasit deja, dar acesta nu este numarul total. Potrivit raportului Coalitiei pentru Drepturile Omului "Ucraina. 5 dimineata", cifra ucrainenilor deportati variaza intre 2,8 si 4,7 milioane, dar acestea sunt estimari. Putem spune ca Rusia a deportat de la 260.000 la 700.000 de copii ucraineni in cel putin 57 de regiuni ale Federatiei Ruse".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare