Economic

Credit Suisse, UBS si autoritatile de reglementare din Elvetia se grabesc sa ajunga la un acord

Credit Suisse, UBS si autoritatile de reglementare din Elvetia se grabesc sa ajunga la un acord

18.03.2023, 18:04 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Credit Suisse, UBS si autoritatile de reglementare se grabesc sa ajunga la un acord privind fuziunea istorica a celor mai mari doua banci elvetiene, scrie Financial Times, potrivit zf.ro.

Banca Nationala a Elvetiei si autoritatea de reglementare Finma au transmis omologilor internationali ca considera ca un acord cu UBS este singura optiune pentru a opri prabusirea increderii in Credit Suisse. Doua persoane au declarat ca iesirile de depozite de la banca au depasit 10 miliarde de franci elvetieni (10,8 miliarde de dolari) pe zi la sfarsitul saptamanii trecute, pe masura ce temerile pentru sanatatea bancii au crescut.

Consiliile de administratie ale celor doua banci se vor reuni in acest weekend. Principalele autoritati de reglementare ale Credit Suisse din SUA, Marea Britanie si Elvetia analizeaza structura juridica a unei tranzactii si mai multe concesii pe care le-a solicitat UBS.

UBS doreste sa i se permita sa introduca treptat orice cerinte pe care le-ar avea de indeplinit in conformitate cu normele globale privind capitalul pentru cele mai mari banci din lume. In plus, UBS a solicitat o forma de despagubire sau un acord guvernamental pentru a acoperi viitoarele costuri legale, a declarat una dintre persoanele mentionate.

Credit Suisse a pus deoparte 1,2 miliarde de franci elvetieni pentru provizioane legale in 2022 si a avertizat ca procesele inca nerezolvate si anchetele de reglementare ar putea adauga inca 1,2 miliarde de franci elvetieni.

UBS, Credit Suisse, SNB si Rezerva Federala au refuzat sa comenteze. Finma si Banca Angliei nu au raspuns imediat la solicitarile de comentarii.

Cursa pentru un acord vine la cateva zile dupa ce banca centrala elvetiana a fost nevoita sa acorde o linie de credit de urgenta de 50 de miliarde de franci elvetieni (54 de miliarde de dolari) pentru Credit Suisse.

Acest lucru nu a reusit sa opreasca scaderea pretului actiunilor sale, care a ajuns la minime record dupa ce cel mai mare investitor al sau a exclus furnizarea de capital suplimentar, iar presedintele sau a recunoscut ca a continuat exodul clientilor din domeniul gestionarii averilor.

Actiunile altor banci europene au fost, de asemenea, afectate puternic de criza de incredere declansata de prabusirea Silicon Valley Bank la sfarsitul saptamanii trecute.

Posibila preluare reflecta divergenta accentuata a soartei celor doua banci. In ultimii trei ani, actiunile UBS au castigat aproximativ 120%, in timp ce cele ale rivalului sau mai mic s-au prabusit cu aproximativ 70%.

Prima are o capitalizare bursiera de 56,6 miliarde de dolari, in timp ce Credit Suisse a inchis vineri sedinta de tranzactionare cu o valoare de 8 miliarde de dolari. In 2022, UBS a generat un profit de 7,6 miliarde de dolari, in timp ce Credit Suisse a inregistrat o pierdere de 7,9 miliarde de dolari, stergand efectiv toate castigurile din deceniul anterior.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare