Presedintele Emmanuel Macron va efectua o vizita de stat in China in perioada 5-8 aprilie. "Presedintii francez si chinez vor avea schimburi aprofundate de idei pe tema razboiului din Ucraina, pentru a lucra in sensul revenirii la pace si in sensul respectarii dreptului international, in special pentru respectarea suveranitatii Ucrainei si a integritatii teritoriale a tarii", a anuntat vineri seara Presedintia Frantei, conform cotidianului Le Monde.
Presedintele Emmanuel Macron este "atasat mentinerii dialogului constant si intens cu China", a precizat Palatul Elysee. "Discutiile din China se vor referi si la alte crize internationale, din Orientul Mijlociu, din Africa, precum si la tensiunile din zona Asia-Pacific", subliniaza Presedintia Frantei.
Emmanuel Macron a anuntat vineri, cu ocazia summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, ca Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, va fi prezenta "la o parte a programului" din China, "in numele unitatii europene", "indispensabila pentru construirea unui parteneriat echilibrat cu China".
"China poate juca un rol util pentru a convinge Rusia sa accepte cu buna-credinta negocierile de pace cu Ucraina", a comunicat recent Ministerul de Externe de la Paris, insistand insa pentru retragerea trupelor ruse.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sugerat ca exista posibilitatea lansarii negocierilor pentru configurarea frontierelor Ucrainei, dar a subliniat ca decizia trebuie sa apartina Kievului. "Cred ca vor exista teritorii in Ucraina pentru care ucrainenii sunt determinati sa lupte; pot fi alte teritorii asupra carora ei sa decida sa incerce sa le recupereze in alte moduri. Acestea trebuie sa fie decizii ucrainene, despre ceea ce vor pentru viitor, abordarea in materie de suveranitate, integritate teritoriala si independenta tarii. Ceea ce noi nu vrem, in interesul tuturor, nu vrem ca aceste lucruri sa fie decise intr-un loc sau intr-un mod care sa ii invite pur si simplu pe rusi sa se repozitioneze, sa se reinarmeze si apoi sa atace din nou", a declarat Antony Blinken, in cursul unei audieri in Congresul SUA.
Casa Alba a cerut Chinei sa indemne Rusia ca opreasca invazia militara in Ucraina, in contextul vizitei efectuate la Moscova de presedintele Chinei, Xi Jinping. "In cazul in care China vrea sa aiba un rol constructiv in acest conflict, atunci trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategica al Consiliului pentru Securitate Nationala de la Casa Alba.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, ca presedintele Chinei, Xi Jinping, ar trebui sa discute, dupa intalnirea din Rusia cu omologul sau Vladimir Putin, si cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" intre Kiev si Moscova. Beijingul a propus un armistitiu durabil si negocieri de pace, prin sustinerea principiului respectarii "suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale". In acelasi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor natiunilor", sugerand sustinere pentru argumentatia Rusiei privind obtinerea de garantii de securitate din partea Statelor Unite si NATO. "Toate partile ar trebui sa sustina Rusia si Ucraina spre o singura directie, ajungerea la un armistitiu complet. Toate partile trebuie sa ramana rationale, sa demonstreze retinere si sa evite amplificarea conflictului, inrautatirea crizei sau chiar iesirea conflictului de sub control", a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistand pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear. Desi a salutat initiativa de pace avansata de China, Rusia a insistat pentru recunoasterea anexarii regiunilor din sud-estul Ucrainei, in timp ce Ucraina a conditionat orice armistitiu intre armata ucraineana si fortele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Natiunile Unite au salutat initiativa de pace a Chinei, catalogand-o drept o "contributie importanta".